Подозрения в украинската църква: свещеници си сътрудничат с руснаците?

2416
Подозрения в украинската църква: свещеници си сътрудничат с руснаците?
Снимка: iStock

"Нахлуването на Русия в Украйна ми отвори очите", споделя пред ДВ бившият свещеник от Украинската православна църква към Московската патриаршия (УПЦ МП) Анатолий Слинко. След 30 години работа в УПЦ той преминава към автокефалната Православна църква на Украйна, като решението му за това назрява дълго време.

Още през лятото на 2014-а година Слинко се чуди защо новоизбраният предстоятел на УПЦ митрополит Онуфрий избягва да осъжда действията на Русия. Сега вече всичко е ясно: "Войната показа колко разрушителни са били действията на Московската патриаршия заради манипулациите с украинското паство. Сега умират хора. Това показа истинското лице на московската църква".

Разнородни мнения в рамките на църквата

Когато московският патриарх Кирил не осъжда руското нападение срещу Украйна, много проукраински настроени свещеници от УПЦ очаквали ръководството на църквата да осъди Кирил и тя да се обяви за автокефална от Руската православна църква, разказва Слинко. Но предстоятелят Онуфрий се ограничил с призив към руския президент Путин "незабавно да прекрати братоубийствената война", а Синодът се обърнал след няколко дни към патриарх Кирил с молбата да призове руското ръководство незабавно да прекрати бойните действия.

Според Слинко тази позиция не е била достатъчно категорична. Той е разочарован и от Синода на УПЦ, защото очаквал от него да обяви украинската църква за автокефална. Синодът принципно изразил несъгласие с позицията на Кирил по отношение на войната и обявил "пълна самостоятелност и независимост на църквата", но според експерти това не довело до нищо.

"Какво значи независима църква? В техния устав и преди това бе записано, че са независими. А и "независим" не е канонично понятие", посочва пред ДВ историкът и теолог Игор Козловски. Той уточнява, че каноничните понятия са три - автокефална, автономна и екзархия, а украинската църква не е нито едно от трите.

Военна, хуманитарна и финансова помощ: ето колко струва войната в Украйна на западните държави

Всяка седмица Андре Франк и екипът му в Института за световна икономика в Кил преглеждат и обработват огромно количество публично достъ...

Как е правилно да бъде наричана църквата

Обновеният от Синода устав на УПЦ и досега не е обнародван официално. Иначе е известно, че от него са били премахнати всички споменавания на Руската православна църква, но не и споменаването на грамотата на руския патриарх Алексий II от 1990-а година, в която той дава на УПЦ МП статут на независима и самостоятелна в своето управление.

Както пояснява Игор Козловски, в тази грамота пише, че УПЦ е част от Московската патриаршия и чрез нея поддържа единството си със световното православие. "Това означава, че каноничните връзки са запазени. И в устава на Руската православна църква е записано, че УПЦ е съставна част от Московската патриаршия. Статутът в рамките на структурата не е променен." Във връзка с това историкът отбелязва, че разривът на връзките на УПЦ с Москва би означавал тази църква да загуби каноничността си.

ОЩЕ: Украинските специални служби обискират църкви и манастири за връзки с Русия 

Същевременно в УПЦ са категорично против това да бъдат свързвани с Москва. "УПЦ е независима и самостоятелна в своето управление още от 1990-а година - още преди Украйна да е бъде независима", подчертава пред ДВ говорителят на УПЦ митрополит Климент. В такъв случай защо УПЦ повторно обявява своята независимост през май? Отговорът на Климент: "Синодът максимално точно и недвусмислено е формулирал точките от устава, в които става дума за самостоятелност и независимост, тъй като спрямо това е имало не само съответно обществено искане, но и вътрешноцърковна позиция".

Турция: Над 14 млн. тона продукция е преминала по зърнения коридор през Черно море

Количествата селскостопанска продукция, изнесена от пристанищата на Украйна в рамките на „зърнената инициатива“, надхвърлих...

Какво казват от Службата за сигурност на Украйна

Данните, с които разполага Службата за сигурност на Украйна, говорят обаче за съвсем друго. В рамките на обиските, проведени в епархиите на УПЦ, са открити проруска литература, руски паспорти, атрибути на проруски подразделения, текстове на молитви за патриарх Кирил и брошури, възхваляващи руските военни. От своя страна митрополит Кирил обаче казва, че правоохранителите "нямат основания за наказателно преследване срещу УПЦ", тъй като няма доказателства, че снимките, публикувани от Службата за сигурност на Украйна, са направени в храмовете на УПЦ.

При това от Службата за сигурност на Украйна подозират някои дейци от УПЦ не само в пропаганда на "руския свят", но и в сътрудничество с окупаторите. В края на октомври изпълняващият длъжността началник на Службата за сигурност на Украйна Василий Малюк заяви пред агенция "Интерфакс", че от нахлуването на Русия в Украйна са открити 23 наказателни дела срещу представители на УПЦ. По неговите думи заподозрените били 33-ма. Наскоро от украинската прокуратура съобщиха и за първата присъда на свещеник от УПЦ от Лисичанск - 12 години затвор за подпомагане на насочването на руските части към цели в Украйна.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ракета на Северна Корея е ударила Харков, твърдят експерти от ООН

Съпруга на руски политик планирала да осинови отвлечено украинско момче, изоставила го заради болест

Русия почти не ползва Кримския мост за военни доставки: Украински данни

Първи член на британското кралско семейство е в Украйна от началото на войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

Най-голямата финландска авиокомпания отменя полети заради заглушения от Русия GPS

Жертви и ранени след пореден руски удар в Харков

Пак мощен пожар в Подмосковието (ВИДЕО)

Естония няма да експулсира 6500 украински мъже с изтекли паспорти

Идеологът на Путин получи трибуна от Тъкър Карлсън, подобно на диктатора (ВИДЕО)

Нападение с ATACMS в Крим, расте броят на жертвите в Одеса (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа