Подпалвачът на войни Путин пак заговори за мир, но с "гаранции за Русия"

2319
Подпалвачът на войни Путин пак заговори за мир, но с "гаранции за Русия"
Снимка: Kremlin.ru

Руският диктатор Владимир Путин заяви, че Русия уж е готова за мирно решение на войната, която самият той отприщи срещу Украйна, но само при условие че завзетите от нея територии бъдат "взети предвид" и на Москва бъдат предоставени гаранции.

В интервю за руски новинарски агенции, сред които напълно контролираните от Кремъл "Россия 1" и "РИА Новости", Путин за пореден път поиска изпълнение на неприемливи за Украйна и за западните ѝ съюзници критерии за мир. Във Формулата за мир на президента Володимир Зеленски ясно се посочва, че руските сили трябва да се оттеглят от незаконно окупираните земи. Редица западни експерти посочват, че ако силите на Москва останат там, не само няма да бъде зачетен суверенитетът на Украйна, но и Путин ще прегрупира силите си за ново нападение в бъдеще.

Още: Ердоган: Плановете за мир няма да работят без участието на Русия

"Гаранции" и "моркови"

"Готови ли сме за преговори? Да, готови сме, но сме готови да преговаряме само въз основа на реалностите, които са се появили, както се казва в такива случаи, на място, а не на някакви фантазии, създадени от психотропни вещества", заяви издирваният от съда в Хага диктатор.

Още: Китай с опит да убеди Европа да се съобрази с искания на Путин в Украйна: Оценка от САЩ

Путин добави, че "евентуалните преговори не са пауза за превъоръжаване на Киев, а сериозен разговор с гаранции за сигурността на Москва". От кого страната агресор ще получи гаранции, не става ясно от идеята на диктатора.

Путин твърди, че вече знае "морковите" (т.е. стимулите), които щели да му предложат: "Те ще подхвърлят всякакви свои желания под прикритието на моркови за нас".

Още: Путин: Убити са над 200 диверсанти, опитват се да ни провалят президентските избори

Снимка: Kremlin.ru

Фактите

Русия нахлу в Украйна и окупира Крим и част от Донбас през 2014 г. През 2022 г. Руската федерация започна пълномащабна инвазия в Украйна. В първите дни на войната руските пропагандисти широко разпространяваха твърдения, че "Русия ще превземе Киев за три дни". Въпреки това въоръжените сили на Украйна спряха руските войски.

Осъзнавайки, че е невъзможно да постигне победа със сила, Русия започва да лансира идеята за предполагаеми мирни преговори, чрез които да се стреми да запази всички окупирани територии, отбелязва "Украинска правда". В същото време руснаците продължават да тероризират Украйна, нанасяйки удари по енергийна и гражданска инфраструктура и жилищни сгради, убивайки цивилни.

Още: Путин обяви: Русия е готова за ядрена война

Руските сили търпят тежки загуби, независимо от огромния брой оръжия и техника. Москва не успява да постигне дори най-малката стратегическа победа - например да достигне административните граници на Донецка и Луганска област - след повече от две години пълномащабна война. В градовете и селата в източната и южната част на Украйна продължават боевете за всяка улица и къща. Междувременно руснаците не контролират напълно нито една от незаконно анексираните украински области - Херсонска, Запорожка, Донецка и Луганска.

Още: Тормозът продължава: Коефициент на деструктивност за украинските деца в Русия

Украйна разглежда пълното изтегляне на руските войски от територията си, възстановяването на границите от 1991 г., освобождаването на всички военнопленници, изправянето на военнопрестъпниците пред съда и изплащането на репарации от страна на Русия като предварителни условия за преговори. Всичко това е описано в мирната формула на Зеленски.

Припомняме, че папа Франциск посъветва Украйна "да има смелостта" да вдигне "бялото знаме" и да преговаря с Русия. Киев реагира остро на призива на папата. Украинският президент Володимир Зеленски отговори, че "руските убийци и мъчители не се придвижват по-далеч в Европа само защото са задържани от украинци с оръжие в ръце под синьо-жълтото знаме".

Още: Освобождаваме Русия от Путин сантиметър по сантиметър: Обръщение на руските доброволци (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Естония ускорява развитието на отбранителната си индустрия

Италия предоставя на Украйна още една система за противовъздушна отбрана SAMP-T

Русия може да превземе балтийските страни за 7 дни, реакцията на НАТО ще се забави

Камерън разреши на Киев да обстрелва Русия с британски оръжия (ВИДЕО)

Шарл Мишел: Свободната преса е гарант за демокрацията

Тревога: Путин трупа сили за настъпление към Харков и Суми, но има ли достатъчно? (ВИДЕО)

В Одеса се сбогуваха с полицай, загинал при руски ракетен удар

Свиреп пожар в Москва, на място е извикан хеликоптер (ВИДЕА)

В Тбилиси: Хиляди грузинци отново излязоха на протест

Губернаторът на Курска област забрани на мигрантите да работят като таксиметрови шофьори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа