Китай с опит да убеди Европа да се съобрази с искания на Путин в Украйна: Оценка от САЩ

8730
Китай с опит да убеди Европа да се съобрази с искания на Путин в Украйна: Оценка от САЩ
Снимка: Getty Images

Дипломатическата дейност на Китай в Европа може да има за цел да насърчи предложението на Пекин от септември 2023 г. относно реформата и развитието на глобалното управление, в което Западът е обвиняван за войната в Украйна. Такава оценка правят американските експерти от базирания във Вашингтон мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Още: Китай отново посочи кой е враг и кой е позитив: САЩ и Русия

Какво е предложението на Китай?

В предложението се посочва, че коренът на "украинската криза" (така е отбелязана агресивната война, подпалена от Владимир Путин) се крие "в проблема с управлението на сигурността в Европа".

"Засегнатите страни... (трябва) да се съобразят с легитимните опасения на другата страна... и да изоставят манталитета на Студената война", гласи позицията на Пекин. Това са тънко завоалирани препратки към съобразяване с руските исторически претенции с цената на единството на НАТО и украинския териториален суверенитет. Предполагаемата "стабилизираща сила" на всяко договорено от Китай прекратяване на огъня по тези линии би нормализирала принципа на ревизионистичната международна агресия. Този принцип би предоставил на Пекин прецедент, с който Китайската комунистическа партия (ККП) да оправдае агресивната принуда, насочена към Тайван, с евентуалната политическа цел за присъединяване на острова към Китай, анализират от ISW. Тайван отстоява независимост, но китайският президент Си Дзинпин смята, че островът е неизменна част от Китайската народна република (КНР), и го заплашва от години.

Още: Китай засилва военното разузнаване около Тайван - още и още кораби пресичат забранената зона

Снимка: Getty Images

Дипломацията на Китай в Европа

Специалният представител на КНР по евразийските въпроси Ли Хуей замина за Европа на 2 март за посещение в Русия, Полша, Украйна, Германия и Франция. Говорителката на МВнР на Китай Мао Нин твърди, че Ли Хуей ще "проправи пътя за мирни преговори". Коментарите на Ли обаче съвпадат с тезите на Кремъл.

От статия на South China Morning Post на 6 март става ясно, че специалният представител на Китай е повторил опорната точка на Кремъл, че обсъждането на украинския териториален суверенитет може да се състои само когато насилието бъде прекратено. Той също така намекна, че за да се случи това, ЕС трябвало да спре да изпраща оръжия на Украйна. Твърденията на Ли съвпадат с посланието на външния министър на Китай Ван И на Мюнхенската конференция по сигурността в средата на февруари, че КНР е "отговорна голяма държава", която ще служи като "стабилизираща сила" в условията на глобални сътресения.

На 7 март Ван повтори и твърдението си, че Китай "подкрепя навременното свикване на международна мирна конференция".

Още: Украйна поиска подкрепа от Китай

Китай и Русия гледат заедно към Космоса

Американските анализатори от ISW отбелязват още в най-новия си обзор за Китай и Тайван, че Пекин и Москва си сътрудничат в разработването на космически способности за наблюдение, които застрашават достъпа на САЩ до Космоса и космическите способности.

Още: Подозрения: САЩ смятат, че Русия разработва антисателитно космическо оръжие

В края на февруари Китайската национална космическа администрация (CNSA) заяви, че КНР планира да изгради система за наблюдение около намиращата се в процес на изграждане Международна лунна изследователска станция. Тя ще използва като модел системата за масово наблюдение Skynet.

Skynet е общонационалната китайска система за наблюдение, която включва над 600 милиона камери. ILRS е многонационалната инициатива за космическа станция, основана от Русия и КНР през 2021 г., която е планирана най-рано за 2030 г.

Ръководителят на руската космическа агенция Роскосмос - Юрий Борисов - заяви на 5 март, че КНР и Русия обмислят сътрудничество за изграждане на ядрена електроцентрала на Луната в началото на 2030 г. Това е конкурентна инициатива на текущия проект на NASA за проектиране на реактор за ядрено делене на Луната.

Командващият Космическото командване на САЩ генерал Стивън Н. Уайтинг заявява, че тези видове космически системи се конкурират с интересите на САЩ. По време на изказване на 29 февруари пред Комисията по въоръжените сили на Сената на САЩ той предупреди, че КНР и Руската федерация "продължават да разполагат със системи и да се държат по начин, който застрашава достъпа на САЩ, съюзниците и партньорите до Космоса и космически базираните способности".

Припомняме, че Китай изразява и критики към Русия, макар да не я осъжда за инвазията в Украйна. Те са свързани с употребата на ядрено оръжие, с което Путин неведнъж плаши Запада.

Още: Китай скастри Путин за ядрената му заплаха

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Бреговата охрана на Китай стреля с водни оръдия срещу филипински кораби

Вулканът Руанг изригна отново, обявена е най-висока степен на тревога (СНИМКИ)

Хутите атакуваха кораб в Тихия океан

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия