Помощници на Льо Пен изплуваха "панамския" скандал

1659
Помощници на Льо Пен изплуваха "панамския" скандал
Снимка: Gettyimages.com

Помощници на лидерката на крайнодясната френсска партията „Национален фронт“ Марин льо Пен са създали „усъвършенствана офшорна система“, с която да укриват пари. Това съобщи френското издание „Монд“ в поредното разкритие по скандала с Panama Papers (Панамските документи).

Целта на системата, която е изпращала пари в Хонконг, Сингапур, Британските вирджински острови и Панама, е да „изкарва пари от Франция чрез кухи компании и фалшиви фактури“, за да избягат от данъчните власти, посочва изданието.

Една от основните фигури в системата, създадена от „Националния фронт“, е Фредерик Шатилон – председател на компания, наречена „Riwal”, която е работила с представители на партията, предаде БГНЕС.

„През 2012 г. точно след президентските избори Фредерик Шатилон е дал нареждане да се изтеглят 316 000 евро от „Riwal” и да се преместят извън Франция“, пише вестникът. Парите след това са поели по сложен път, включващ базираната в Хонконг куха фирма „Time Dragon“, чиято собственик на Вирджинските острови е надзиравана от „Мосак Фонсека“, а това е правната фирма, която е в дъното на Panama Papers.

От своя страна Шатилон заяви, че неговата дейност е напълно законна. Самият „Национален фронт“ пък посочи, че „не е замесен в Panama Papers.

Марин льо Пен пое управлението на партията от своя баща Жан-Мари льо Пен и възнамерява да участва в президентските избори във Франция следващата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа