Пращаме танкове "Леопард" на Украйна, обяви полският президент

3799
Пращаме танкове "Леопард" на Украйна, обяви полският президент
Снимка: Facebook.com/Володимир Зеленський

Полският президент Анджей Дуда обяви, че страната му ще прати на Украйна германски танкове „Леопард“ (Leopard). Той направи изявлението в сряда, по време на визита в западния украински град Лвов, където се срещна с президента на нападнатата от Русия страна Володимир Зеленски.

Дуда заяви, че танковете ще бъдат пратени от „международна коалиция от държави“, тъй като подобна доставка изисква „официални запитвания и одобрения“, предаде полското обществено радио. Информацията беше потвърдена и от офиса на президента в Twitter.

Ердоган вече праща на Украйна оръжия за унищожаване на руски танкове

В края на миналата година Турция е започнала да изпраща на Украйна касетъчни бомби, разработени от САЩ, след като месеци наред Киев мол...

„И ние, като част от тази международна коалиция, решихме да изпратим първия пакет от танкове „Леопард“. Надявам се, че той, заедно с други компании и танкове, които ще бъдат сглобени от други държави, ще отплава за Украйна в близко бъдеще и ще може да укрепи отбраната на Украйна. Такова решение вече има в Полша ", обясни той.

Дуда също така припомни, че именно Варшава е била първата страна, която е оказала „грандиозна помощ“ на Украйна в условията на руска агресия – „дарихме танкове, боеприпаси, карабини, гаубици и продължаваме да даряваме военно оборудване“, допълни полският президент.

Припомняме, че Германия официално отказа да прати танковете „Леопард“ на Киев, но според Politico Франция и Полша са оказали натиск над Берлин да преосмисли позицията си. Още преди дни Полша заговори за широка коалиция от западни партньори, която да прати съвместно оръжието на украинците.

"Полша може да предаде "Леопард" само в коалиция от държави", заяви полският министър-председател Матеуш Моравецки пред репортери в събота, като добави, че се водят разговори с други държави за сформиране на такъв съюз. "Говорих за това с германския канцлер Олаф Шолц преди няколко седмици в Брюксел и мисля, че през следващите няколко дни може да имаме повече информация", добави Моравецки.

В България има много боеприпаси, за да победим - ще ги получим ли? Намек от защитник на Бахмут (ВИДЕО)

Знам място в България, където има достатъчно боеприпаси и муниции. Знаете обаче кой е там – една сексоложка. Така че ще има доста...

Германия, Испания, Полша, Гърция, Дания и Финландия са сред държавите, които вече използват приблизително 60-тонния Leopard 2. Той е оборудван със 120-милиметрово оръдие, както и с най-модерна защитна система и броня. Танкът е с ефективен обсег на действие от над 2000 метра и може да се движи с максимална скорост 72 км/ч.

Тъй като обаче Leopard се произвеждат от базираната в Мюнхен отбранителна компания Krauss-Maffei Wegmann, за доставката им в Украйна е необходимо разрешение за реекспорт от страната на произход - Германия. Това означава, че международният натиск сега се концентрира върху Берлин.

Вчера председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също призова за изпращане на „Леопард“ на украинската армия. Тя го стори в реч пред генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Днес в Украйна, освен Дуда, на визита е и литовският президент Гитанас Науседа. Двамата заедно се срещнаха със Зеленски в Лвов. „От първите дни на пълномащабната инвазия усещаме подкрепата на братските ни народи на Полша и Литва. Благодарен съм на Анджей Дуда и Гитанас Науседа за тяхното посещение. Благодаря ви, че помагате на нашия народ!“, написа украинският държавен глава във Facebook, където качи снимки от визитата на колегите си.

ПВО-системи MAMBA и ракети Aspide за Украйна: Италия работи по нов военен пакет (ВИДЕО)

Украински официални лица твърдят, че в крайна сметка ще получат системите за противовъздушна отбрана MAMBA, а от канцеларията на украин...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Аналена Бербок на тайна среща със Столтенберг: Обсъждат Украйна (СНИМКИ)

Два от конете, избягали в Лондон, са в тежко състояние

Проект за малки модулни ядрени реактори: ЕК одобри 300 млн. евро френско финансиране

Арестуваха журналист на Forbes в Русия

Франция иска от Гърция системи за ПВО Crotale, за да покрие небето над Париж по време на Олимпиадата

Заради безмилостните наводнения: Повече от 22 000 души са евакуирани от Тюменска и Оренбургска област

Швейцария ще отпусне нови 5,5 млрд. долара за Украйна

В годишнината на Чернобилската авария, Зеленски призова да се окаже натиск върху Русия да освободи АЕЦ Запорожие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com