Правителството на Ренци оцеля при вот на недоверие

1187
Правителството на Ренци оцеля при вот на недоверие
Снимка: Getty Images

Италианският сенат не подкрепи резолюция на опозиционната партия Движение "5 звезди" и подобна на "Форца Италия" и "Северна лига" за недоверие на правителството на Матео Ренци, предаде БГНЕС.

В хода на гласуването в горната камара, резолюцията на "5 звезди" бе отхвърлена със 183 гласа, при 96 "за". Съвместната резолюция на „Форца Италия” и "Северна лига" бе подкрепена от 93 сенатори, а 180 гласуваха "против". Много сенатори не участваха в гласуването. Така кабинетът запазва подкрепата на мнозинството, посочва агенция АНСА.

Петролен скандал може да свали италианското правителство

Опозиционното в Италия „Движение 5 звезди” внесе в горната камара на парламента искане за вот на недоверие към правителство...

Опозицията внесе за обсъждане въпроса за недоверие към правителството заради шумно разследване на петролен скандал, свързан с конфликт на интереси в италианския регион Базиликата и с изграждане на инфраструктура за облекчаване на добив на черно злато там - с правителствено решение. Това разследване позволи на опозицията да обвини правителството, а в резултат на публикуването на някои материали по случая оставка подаде Федерика Гуиди, която бе министър на икономическо развитие в правителството на Ренци. Както се оказа, приетата от правителството поправка, облекчаваща развитието на инфраструктурата за началото на добива, е била изгодна за съпруга на Гуиди. Подозренията са, че като подизпълнител той е получил поръчка за над 2 млн. евро.

Залежите от петрол и газ в Базиликата са открити още преди няколко десетилетия, но едва от 2008 година започва проучването им. С това се занимава френската компания Total с участието на холандско-британската Royal Dutch Shell. Предвижда се използването на 9 сонди, от които засега се проучват 7.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа