Преизбраният президент на Литва положи клетва

12682
Преизбраният президент на Литва положи клетва
Снимка: Thinkstock

 

Даля Грибаускайте положи клетва като президент на Литва, съобщава ИТАР-ТАСС. Тя е първият държавен глава в политическата история на Литва преизбран за втори мандат.

Грибаускайте победи на втория тур на президентските избори, състояли се на 25 май. Тя получи 57.87% от гласовете на избирателите, припомня "Фокус".

ЕК предложи Литва да стане член на еврозоната

Литва премина ключово препятствия в процеса по приемане на еврото, като спечели подкрепата на Европейската комисия да стане 19-та дър...

„Военните заплахи в близост до Литва ни сплотиха още повече. Аз още веднъж се заклевам да запазя целостта на литовското землище. Литва трябва да бъде добре подготвена за отбрана, понеже само ако бъдем свободни и в безопасност ще можем да създадем своя държава на всеобщото благосъстояние”, заяви Грибаускайте.

 

Преизбраната за втори мандат като президент на Литва Далия Грибаускайте положи клетва, предаде РИА Новости.
На церемонията в литовския парламент са поканени бившите ръководители на страната и парламента, членовете на кабинета на министрите и членове на Европейския парламент, председателите и съдиите от Конституционния, Върховния и Апелативния съд, ръководителите на акредитираните в Литва дипломатически представителства, представители на религиозни общности, ректори на университети и кметове на различни градове на страната.
Грибаускайте победи на втория тур на президентските избори, състояли се на 25 май, като получи 57.87% от гласовете на избирателите. По този начин първата жена-държавен глава на Литва стана и първият президент на страната, преизбран за втори мандат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа