Превзехме Соледар, обяви руското военно министерство

3422
Превзехме Соледар, обяви руското военно министерство
Снимка: Getty Images

Превземането (бел. ред. - руснаците наричат това освобождение) на град Соледар е завършено вечерта на 12 януари. Това написа в официалния си канал в Телеграм руското военно министерство.

Според информацията, руснаците са установили „пълен контрол“ на града. Това станало възможно благодарение на прикрита маневра, с която успешно са атакувани ключови за защитата на Соледар украински позиции. Руското министерство хвали и руската авиация и артилерия и съобщава, че е имало успешна операция по блокиране на комуникациите на украинските сили, което е извадило украинските дронове от играта.

Руснаците твърдят и, че са убили над 700 украински войници и са унищожили над 300 броя военна техника. Казват и, че са унищожили 3 украински самолета и 1 украински хеликоптер. Колко може да се вярва на достоверността на руските твърдения за унищожена техника е друг въпрос: ВИДЕО: Поредната руска лъжа за военен успех в Украйна касае "Брадли"

Междувременно, зам.-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр обаче написа в официалния си канал в Телеграм друго: "Противникът хвърли почти всички основни сили в посока Донецк и поддържа висока интензивност на настъплението. Нашите бойци смело се опитват да удържат защитата. Това е трудна фаза от войната, но ние ще спечелим тази война. Няма съмнение".

Говорителят на украинското командване "Изток" полковник Серхий Черевати също отрече, че руските сили са установили контрол над Соледар. "Боевете продължават", коментира той пред украинската медия Hromadske. В ефира на т.нар. телемаратон (бел. ред. - това е единна 24-часова новинарска емисия, в която участват на практика всички украински медии) той отбеляза, че руснаците разпространяват дезинформация, защото трябва да отчитат поне някакви победи на фронта.

Създателят на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин също реши да запази мълчание, като има изрично съобщение в Телеграм канала му за това. От над 48 часа, в сводките на Генералния щаб на украинската армия няма съобщения, в които да се казва, че са отбити атаки в Соледар.

Германският журналист Юлиян Рьопке смята, че всичко по-важно в самия Соледар вече е под руски контрол. Той публикува и карта, за да подкрепи твърдението си, изготвена на база снимки и видеа. Рьопке изрично казва, че няма знаци за никакъв "котел" (т.е. обградени украински войски), докато руското военно министерство настоява, че има обркъжени украински войски в югозападната част на Соледар.

Часове след като коментира Соледар, Рьопке публикува снимки за руска атака в покрайнините на Бахмут, която обаче е под тежък украински обстрел. Лично Пригожин коментира, че няма нищо вярно в руски твърдения, че Бахмут е обкръжен.

Какво и кое е вярно за Соледар

Със сигурност няма отстъпление на украинските войски така, както беше в Северодонецк и Лисичанск в началото на лятото на 2022 година. Украинската армия заема позиции, с които да попречи на руските сили да установят контрол над две важни логистични линии за защитата на Бахмут – магистралите T0513 Северск-Бахмут и E40 Славянск-Бахмут. Двете магистрали се намират на запад от Соледар Тази сутрин Actualno.com направи обобщение на ситуацията, като заключенията още не са се променили - украинците изглежда излязоха на позиции до Соледар, в близките селца, за да организират ефективна отбрана, с която да не позволят на руснаците да установят контрол над две важни логистични линии за защитата на Бахмут – магистралите T0513 Северск-Бахмут и E40 Славянск-Бахмут. ПОДРОБНОСТИ: За по-ефективна отбрана на Соледар: Украинците заемат позиции извън града (ВИДЕО)

Че битките при и в Соледар продължават показва и прясно ВИДЕО, публикувано от УНИАН. То онагледява ситуация на пленени руски войници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com