За по-ефективна отбрана на Соледар: Украинците заемат позиции извън града (ВИДЕО)*

6341
За по-ефективна отбрана на Соледар: Украинците заемат позиции извън града (ВИДЕО)*
Снимка: Getty images

Украинската армия изглежда в голяма степен е изнесла отбраната от самия град Соледар и там няма организирани украински отбранителни действия. Украинските сили явно са заели позиции, с които да попречат на руските сили да установят контрол над две важни логистични линии за защитата на Бахмут – магистралите T0513 Северск-Бахмут и E40 Славянск-Бахмут. Това пише в дневния си доклад за войната в Украйна американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Ситуацията в Соледар обаче остава изключително динамична и всъщност не може да се каже, че градът е под пълен руски контрол, тъй като си остава арена на бойни действия. Подсказка за това са идва и от руска страна – руското военно министерство все още не потвърждава превземането на Соледар в дневния си обзор в Телеграм за случващото се в Украйна, като за Донецка област казаното е изключително общо: че продължава "успешното настъпление". * Няколко часа по-късно руското военно министерство вече съобщи, че Соледар е под руски контрол: Превзехме Соледар, обяви руското военно министерство. В официалния канал в Телеграм на създателя на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин (Кепка Пригожина) също няма никакво ново съобщение и то от 11 януари насам (към момента на публикуване на този материал).

Същевременно украинският президент Володимир Зеленски заяви в снощното си обръщение, че на помощ на украинските сили в Соледар отива 77-ма механизирана бригада. Според ISW обаче думите на Зеленски касаят позиции за отбрана на украинците около Соледар, а не в самия Соледар.

Че украинците явно нямат намерение просто така да се изтеглят подсказват няколко неща. Първо, в сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия се говори за спечелена битка при село Сол. То се намира на километър северозападно от Соледар и досега не беше част от фронтовата линия, което подсказва установена нова украинска позиция, по-назад от досегашните. Там има жп гара и линия, която е важна за защитата на Северск и недопускане на флангова атака към този град. Още по-важно е обаче, че се появиха видеокадри как украински войници влизат в село Красна гора – на 6 километра югозападно от Соледар. От руска страна, популярният телеграм канал "Рибар" говори в обзора си в Телеграм, че ЧВК Вагнер вече "прочиства Соледар", но и че украинците бранят позиции в селца западно от града като Благодатно и че готвят контраатаки в самия Соледар.

Свирепите битки в и около Соледар са факт, който продължава да бъде документиран с видеокадри, главно от украинските дронове. Цяла поредица геолокализирани видеокадри ВИЖТЕ ТУК – те са заснети от украинската тактическа група "Птиците на Мадяр"!

Какво предимство за украинците са техните дронове коментира и руски военен кореспондент - ВИДЕО.

Германският журналист Юлиян Рьопке обаче смята, че всичко по-важно в Соледар вече е под руски контрол. Той публикува и карта, изготвена на база снимки и видеа.

В най-добрия за Кремъл случай Соледар ще е пирова победа за руснаците, категорични са от ISW. Това е градче, което е разположено на територия от само 5,5 квадратни мили и в краткосрочен план не дава по-добра позиция на руските сили да опитат да обкръжат Бахмут. Усилията, хвърлени от руснаците при Соледар, допълнително ще ги изтощят в опита им да превземат Бахмут, гласи американската оценка.

Що се отнася до самия Бахмут, руски източници (като "Рибар", канала Grey Zone, който е свързан с ЧВК Вагнер) твърдят, че ЧВК Вагнер напълно са превзели Опитно (на 3-4 километра южно от Бахмут), но независимо потвърждение за това няма. Същото е положението и в Маринка, на 27 километра югозападно от Авдеевка – има руски хвалби, че вече и западната част на градчето е превзета от руските сили, но без геолокализирани кадри.

По-тиха от медийна гледна точка е ситуацията при Кремена, Луганска област, но всъщност много гореща на бойното поле. Там изглежда лека-полека украинците приближават все повече към самия град, като британското разузнаване обяви в обзора си за 12 януари, че руснаците прехвърлят допълнителни сили за защита на града.

ОЩЕ: Украинците устояват в Соледар – пример с голяма група избити руснаци (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик, след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа