X
 
 
 

През следващата година може да има нова държава в Европа

3344 2
photo of През следващата година може да има нова държава в Европа
Снимка: Gettyimages.com

Още по темата

Фарьорските острови могат да се превърнат в най-новата държава в света ако гласуват с "Да" на предстоящия догодина референдум. До този момент страната е автономна област на Дания, подобно на Гренландия.

Островите, които се намират насред Атлантическия океан, между Норвегия и Исландия (и на 990 км от Дания) имат площ от близо 1400 кв. км и население от 50 хиляди души от 77 националности.

През следващата година може да има нова държава в Европа

Тази малка и отдалечена автономна област в състава на Дания се изправя пред огромно предизвикателство – да отвоюва своята независимост и да се отдели като самостоятелна държава, съобщава BTV.

Това е голям проблем за страните в Близкия изток, но на Фарьорските острови няма да им се наложи да води война, а само гражданите на страната да пожелаят това чрез референдум.

Позицията на Дания по въпроса също е повече от достойна за уважение. Бившият премиер на страната Ларс Расмусен през 2011 година съобщи, че Дания няма да пречи на своята автономна област, ако те подкрепят референдума : „Ако искате независимост, Дания няма да ви попречи.”

Местният парламент на Фарьорските острови реши референдумът да се проведе на 25 април 2018 година. На него ще се решава и дали автономната област има нужда от нова конституция.

Редактор:

Етикети:

2 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен Д 1 Анонимен Д преди 5 дена Профил на трол?
    Това "77 националности" при 50 000 души население няма как да е вярно... ;)
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 дена Профил на трол?
    Цифрите са верни, но 97% са метните, а само 3% са други националности, като 1/3 (около 500 души) са датчани, 1/3 други европейци и 1/3 от останалия свят.
    : 0 !
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Няколко приказки за "Жълти стотинки“

Един от първите проекти на инициатива „Жълти стотинки&...