Президентите на Латвия и Естония отпразнуваха еврото със сладолед

19075
Президентите на Латвия и Естония отпразнуваха еврото със сладолед
Снимка: Getty Images / Guliver

Президентът на Естония, която е член на еврозоната от 2011 г., отпразнува днес с латвийския си колега присъединяването на страната му към валутния съюз, като премина границата, за да си купи сладолед, платен в евро, предаде БГНЕС.

"На 3 км от моята къща е Латвия, където отидох за кратко, за да се срещна с президента (Андрис) Берзинс и да си купя вкусен сладолед с моето евро", съобщи естонският президент Томас Хендрик Илвес на акаунта си в Туитър.

Той посетил граничния с Латвия град Руиена и въпреки студа купил голяма фунийка със сладоледа "Черен хляб" за себе си и друг сладолед с ром, грозде и лешници за латвийския си колега, който го придружавал.

В нощта на вторник срещу сряда Латвия официално стана 18-та държава членки на еврозоната, въпреки силното нежелание на населението й, което се опасява от повишаване на цените. Латвия, която има два милиона души население, е втората балтийска република и четвъртата бивша комунистическа страна от Централна и Източна Европа, която приема единната европейска валута след Словения през 2007 г., Словакия през 2009 г. и Естония през 2011 г.

Съседна Литва се очаква да завърши балтийското трио на бивши съветски републики, присъединявайки се на свой ред към еврозоната през 2015 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа