Президентът на Италия подаде оставка

11531
Президентът на Италия подаде оставка
Снимка: Getty Images / Guliver

Президентът на Италия Джорджо Наполитано подаде оставка. Той подписа документа около 11.35 ч. българско време. По този начин държавният глава напуска заемания от него пост в продължение на 9 години, пише Corriere della Serra.

Наполитано, който е на 89 години, още преди две седмици каза, че ще се оттегли скоро, но не уточни кога. Съобщавайки вчера новината за оттеглянето му, премиерът Матео Ренци нарече Наполитано "убеден европеец", "ръководил Италия интелигентно и мъдро".

Джорджо Наполитано официално е преизбран за президент на Италия

87-годишният Джорджо Наполитано беше преизбран за втори мандат като президент на Италия, след като по-рано днес се съгласи да бъде номи...

През 2013 г. държавният глава неохотно се съгласи на втори мандат, за да не изпадне страната в политическа криза след парламентарни избори, които не излъчиха категоричен победител.

Роденият в Неапол политик вече коментира: "Щастлив съм да се прибера у дома. Тук (в президентския палат - бел.ред.) е хубаво, но е много затворено и има малко възможност да излизам. Леко се чувства като затвор". По време на управлението на Наполитано се изредиха няколко премиери - Романо Проди, Массимо Д'Алерма, Марио Монти и Енрико Лета, припомня Il Tempo.

Заради доминантната си позиция в италианската политика изкаралият 9 години като президент Наполитано беше наричан "крал Джордж". Той беше 11-ят президент на полуостровната република.

Председателят на Камарата ще определи дата за избор на нов президент от парламента в срок от 15 дни след подаването на оставката. До избора на нов президент функциите ще изпълнява председателят на Сената Пиетро Грасо, информира БНР.

Наполитано съгласен да се кандидатира за втори мандат

Досегашният италиански президент Джорджо Наполитано приема да се кандидатира за втори мандат, предаде АФП.Смятам, че това е мой дълг, о...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа