Приказните каляски на Чарлз III

3187
Приказните каляски на Чарлз III
Снимка: Getty Images

Крал Чарлз III очевидно е човек, който цени удобствата. Hа церемонията по коронацията си той ще пристигне заедно със своята съпруга Камила в приказна каляска, наречена Диамантената карета. Тя предлага невероятен комфорт: има шестстепенно окачване, електрически прозорци, отопление и климатик.

Всичко това я прави много по-приятна за пътуване от Златната карета, с която преди 70 години майка му Елизабет II измина разстоянието от Бъкингамския дворец до коронацията си в Уестминстърското абатство. Навремето кралицата бе принудена да се топли в каляската с грейка, тъй като денят бе студен и дъждовен.

Коронацията на Чарлз III: какви са кралските ритуали

На 6 май нищо няма да бъде оставено на случайността. Коронациите на английските крале и кралици се извършват в Лондон от близо 1000 год...

Диамантената карета е много по-модерна от Златната държавна карета. Тя е боядисана в черно, на вратата е изобразен гербът на кралското семейство. Конструирана е по повод диамантения юбилей на кралица Елизабет II. За пръв път е използвана през 2014 година.

Отговорен за управлението и съхранението на каретите на Бъкингамския дворец е Royal Collection Trust - Кралската фондация за изкуство. Според посочените от нея данни Диамантената карета е дълга 5 метра, а теглото ѝ е 3 тона. Тя е произведена в Австралия и в позлатената корона на покрива му е предвидено място за камера - това ще позволи детайлното документиране на пътуването на кралската двойка.

На път за коронацията Чарлз и Камила ще се насладят на комфорта на Диамантената карета. Но на връщане ще седнат в Златната карета, която е на два века и половина. Тя няма екстри като електрически прозорци, отопление, липсва и окачване.

Майката на Чарлз веднъж описала своето пътуване в каретата като "ужасно", твърди БиБиСи. А през 1831 година крал Уилям IV направил неособено изисканото сравнение за пътуването с нея като за разходка с лодка при тежко морско вълнение. Кралица Виктория пък изобщо не я използвала след смъртта на съпруга си Алберт.

Въпреки това новият крал явно не е пожелал да се лиши напълно от Златната карета, тъй като от 1831 насам тя е била използвана при всяка коронация на британски монарх. Конструирана е още през 1762 година. Дължината ѝ е 7 метра, а теглото - 4 тона. Това е с тон повече от диамантената карета и затова я теглят осем коня, а не шест.

Том Круз ще участва в скечове на коронацията на крал Чарлз III

Том Круз е една от звездите, които ще се появят на концерта за коронацията на новия британски крал Чарлз III на 6 май. Събитието ще с...

Според БиБиСи кралското семейство не иска да обяви защо крал Чарлз III е решил да използва Диамантената карета на път за коронацията. Вероятно обаче по-голямото удобство е изиграло своята роля.

Това далеч не е единствената "модернизация", свързана с коронацията. Бъкингамският дворец съобщи, че по повод церемонията ще пусне и емотикон, създаден по модела на британската кралска корона с нейните прочути бижута.

Чарлз III ще бъде коронясан на 6 май. Заради това тази година британците ще получат два допълнителни почивни дни. В петъка преди церемонията и в понеделник след нея те разполагат с повече свободно време. Така че и те имат възможност да повозят на карета, стига да си могат да си наемат някъде подобно возило.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Какви са кралските ритуали, които ще бъдат спазени при коронацията?

Принц Джордж и внуците на кралицата консорт Камила с водещи роли в коронацията на крал Чарлз Трети

Внукът на крал Чарлз Трети - принц Джордж, и малките наследници на кралицата консорт Камила ще имат водещи роли в коронацията на британ...

 

 

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

Първият министър на Шотландия подава оставка

Нивото на река Ишим в Тюменска област достигна исторически максимум (СНИМКИ+ВИДЕО)

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

F-16 и модернизирани Су-27: Украинските неприятни изненади за Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа