Проблемите на френското земеделие се задълбочават

4118
Проблемите на френското земеделие се задълбочават
Снимка: Getty Images / Guliver

От около 30 години френското земеделие губи скорост, въпреки че на европейско ниво то все още е ценен пазар, който обаче преживява тежка криза заради ниските изкупни цени в сектора на животновъдството, зърнените култури и зеленчуците. От няколко седмици френските фермери провеждат протестни акции в цяла Франция с искане за помощи и реформи за облекчаване на проблемите им. „Правителството трябва да се събуди, защото земеделците не могат да издържат повече“, казва млад фермер от Източна Франция.

От 80-те години на 20 век делът на селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост в икономическата дейност на Франция се е понижил с над 50%, предимно поради поевтиняването на земеделските стоки, коментира AFP. Според последните данни през 2014 година двата бранша са съставлявали едва 3,5% от БВП на Франция срещу над 6% през 1980 година. Освен това секторът осигурява под 5,5% от работните места с 1,42 милиона работници. По подобие на това, което се случва навсякъде в Европа, тенденцията от 30 години остава една и съща – малките стопанства изчезват за сметка на малобройните, но огромни ферми.

Таксиметрови шофьори, авиодиспечери и учители протестират във Франция

Двадесет души са арестувани в Париж по време на днешната стачка на такситата във Франция, съобщават медиите в страната. Засегнати от с...

За 25 години Франция изгуби над половината от стопанствата си – според последното преброяване от 2010 година в страната има 490 хиляди ферми, докато в края на 80-те години все още е имало над 1 милиона ферми, а през 2000 година броят им е бил 664 хиляди. За 10 години средната площ на фермите се е увеличила с 13 хектара, за да достигне 56 хектара средно. Земеделският пейзаж остава разпокъсан, като 20% от него са заети от огромните стопанства (най-малко 100 хектара), а 30% - от малките (под 10 хектара).

Компаниите за отглеждане на животни с цел производство на мляко, говеждо или свинско месо през 2015 година претърпяха понижаване на цените много под производствените разходи, което постави производителите в нетърпима ситуация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа