Процедурата по избор на Европейски главен прокурор стартира през юни

1377
Процедурата по избор на Европейски главен прокурор стартира през юни
Снимка: МП

Процедурата по избор на Европейски главен прокурор се очаква да стартира през юни тази година и да приключи до назначаването му през март 2019 г. Предвижда се Европейската прокуратура да започне да функционира през ноември 2020 г. Това стана ясно по време на международна конференция в София в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС), организирана съвместно с Европейската комисия.

На форума се обсъждат въпроси, свързани с процедурата по подбор и назначаване на Европейски главен прокурор и структурирането на Службата на европейската прокуратура (ЕРРО), която ще разследва злоупотреби с европейски средства.

Павлова: Важно е възстановяването на диалога между лидерите на ЕС и Турция

Основната задача на срещата във Варна е възстановяването на диалога и доверието между лидерите на ЕС и Турция. Това каза министърът на ...

„Длъжни сме да осигурим всички необходими условия за подбора и избирането на най-добрите кандидати за европейски главен прокурор, европейски прокурори, които ще работят в централата на Прокуратурата в Люксембург и делегирани европейски прокурори, които ще провеждат разследванията в нашите държави. Същевременно ще трябва да формираме необходимата административна и финансова обезпеченост на Службата, както и да осигурим законодателни промени в националното си право, за да гарантираме гладкото действие на Регламента“, заяви при откриването на Конференцията министърът на правосъдието Цецка Цачева и допълни, че това ще гарантира ефективността и независимостта на EPPO.

В уводните изказвания на Конференцията акцент бе поставен и върху разширяване на компетентността на Службата в посока за разследване на терористични актове на територията на ЕС.

„Готови сме да проведем бъдеща дискусия относно идеята за разширяване на компетентността на Службата. Съзнаваме, че сме изправени пред сериозни предизвикателства по отношение на сигурността на европейските граждани“, каза още министър Цачева. Към думите й се присъедини и министърът на правосъдието на Люксембург Феликс Браз, който допълни, че следва да се ускори борбата срещу дейността на организираните престъпни групи. Като ключов момент за дейността на новата служба министър Браз отбеляза обезпечаване на нейната независимост чрез обективни критерии за провеждане на избора на европейски прокурори. По думите му вече е осигурена сграда с подходящи условия за новата Служба в близост до Съда на ЕС в Люксембург.

Министър Цачева определи като положителен знак заявеното желание от Нидерландия и Малта да се присъединят към засиленото сътрудничество по Регламента за Европейска прокуратура, в резултат на активния диалог през последните месеци от Българското председателство.

Все повече британци напускат Великобритания заради Brexit

Увеличава се броя на британците, разочаровани и ядосани от резултата на референдума за Brexit, които напускат Великобритания в търсене ...

По време на Конференцията заместник-генералният директор по правосъдието и потребителите от ЕК Франсиско Фонсека-Морило цитира известната българска поговорка „Сговорна дружина планина повдига“, акцентирайки върху съвместните усилия, които са необходими от страна на всички участници по създаването на EPPO. По думите му до месец май ще бъде назначен временен административен директор на Службата.

Съвместните усилия в работата по изграждането на Службата беше във фокуса и на изказването на Главния прокурор на Република България Сотир Цацаров. „Като професионалисти, ние сме силно заинтересовани от успеха на този европейски проект“ подчерта той.

По време на Конференцията, се очаква да бъдат обсъдени и въпроси, свързани с адаптации в националните правни системи и сътрудничество с националните органи, разработване на система за управление на случаите, сътрудничество с други агенции на ЕС, неучастващи държави-членки и трети държави, както и обучение на служители от EPPO.

Във форума участват още главният прокурор на Люксембург Мартин Соловиеф, главният прокурор на Гърция Ксени Димитриос и над 70 представители на съответните национални органи на участващите държави членки на Европейския съюз, Европейската комисия, Генералния секретариат на Съвета, неучастващите държави членки, представителите на трети страни, Евроюст, OLAF, Европол и практикуващи юристи.

Германия иска да се премахне принципа на единодушие в ЕС

Министерството на външните работи на Германия подкрепи предложението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за отмяната...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Варшава е готова да помогне на Украйна да върне мъжете във военна възраст: Полското военно министерство

Песков като панаирджийска мечка: Весели жената на нарочен за най-корумпиран в Русия (СНИМКА)

Арести в Англия заради смъртта на мигранти

В Русия погребаха Зеленски и Байдън, Скабеева говори с гробовен глас за ракетите ATACMS (ВИДЕО и СНИМКА)

Политическа криза: Испанският премиер мисли за оставка

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа