Прочутите словенски коне липицанери с признание от ЮНЕСКО

3953
Прочутите словенски коне липицанери с признание от ЮНЕСКО
Снимка: Pixabay

Домът на една от най-известните породи коне в света - и седемте държави в региона, които някога са били част от Хабсбургската империя, имат повод за празнуване.

Тяхната обща традиция в отглеждането на коне от породата липицанер наскоро беше включена в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство, съобщи „Франс24“.

Благородните липицанери, са потомци на дълги линии жребци - кръстоска между испански, арабски и берберски коне, и за първи път са развъждани от Хабсбургския двор през XVI век.

Те са известни с класическите си "въздушни скокове над земята" - поредица от трудни движения, изискващи сила и прецизност, при които краката на коня се отделят от земята.

Тази рядка порода - с бяла козина, но сива кожа - е известна и като кон за карета.

Името произлиза от малкия град Липица, сгушен сред зелените хълмове и буйните гори на Словения.

В живописното селце се намира един от най-старите конезаводи в света, който датира от 1580 г. и в който понастоящем се отглеждат повече от 400 коня със синя кръв.

"Това е домът на липицанерите", каза словенският министър на културата Аста Вречко преди церемонията на ЮНЕСКО през уикенда.

На събитието присъстваха осемте държави, които съвместно кандидатстваха за признаване на общото им наследство в областта на животновъдството - Австрия, Босна, Хърватия, Унгария, Италия, Румъния, Словакия и Словения.

За миг времето спря, докато конете и ездачите от осемте нации представяха своята дресура и езда.

"Това са феноменални животни. Начинът, по който са обучени, и нивото на уменията на ездачите са невероятни", каза 42-годишната собственичка на ферма за коне Лора Хайлендър, която пропътува целия път от Съединените щати, за да види конете.

"Бях супер развълнувана, че мога да дойда... и да ги видя в тренировъчен режим", добави тя след посещението си в конезавода в Липица.

Конски балет

Тъмна по рождение, козината на липицанерите става бяла, когато станат на около четири години, когато започва и тяхното усърдно обучение и се избират най-обещаващите жребци.

"Липицанерите могат да имат силен темперамент. Обикновено те са спокойни, понякога срамежливи. Те са добри и от нас зависи да разпознаем качествата на всеки кон", казва Миро Драгич, ръководител на екипа от ездачи на конезавода в Липица.

Любопитно за конете

Конете са изключително красиви и грациозни животни. Научете повече за чудната им природа и любопитни факти за тях. 1. Конете спят изпр...

Ако здравето им позволява, цената на тези атлетични звезди може да достигне до няколкостотин хиляди евро за кон и могат да останат активни до средата на 20-те си години.

Само най-добрите жребци биват обучавани в елитарната "висша школа" на класическата дресура, за да овладеят накрая балета на конете, състоящ се от галоп, каприоли и пируети.

Ездачите, които носят фракове и наполеонови шапки с бикорни, също трябва да са на във върхова форма, за да получат най-доброто от своите чувствителни партньори.

"С конете е като с хората. Има много външни елементи, включително времето, които могат да им повлияят", казва конярят Амадей Чеж, докато обгрижва един от своите елегантни жребци.

Стопани като Седж прекарват качествено време с тези красиви същества, като се грижат за всяка тяхна нужда "от раждането до края им".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Какви западни оръжия има и ще има Украйна? (ВИДЕО)

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Огън и унищожение: Украйна се похвали с 2 успешни операции срещу Русия (ВИДЕО)

Стотици хиляди в Грузия пак излязоха срещу "руския закон" за чуждите агенти (ВИДЕО)

Г-7 се събира за стратегически разговори в Италия

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com