Протест на "Грийнпийс" на катедралата "Саграда Фамилия" в Барселона

23745
Протест на "Грийнпийс" на катедралата "Саграда Фамилия" в Барселона
Снимка: Getty Images/Guliver

Десетина активисти на природозащитната организация „Грийнпийс” се качиха върху една от фасадите на катедралата „Саграда Фамилия” в Барселона в знак на протест срещу ареста на екипажа и пътниците на кораба „Артик Сънрайз” в Русия и разпънаха плакати с призив за освобождаването му, предаде Агенция "Фокус".

„Избрахме катедралата „Саграда фамилия” защото е световноизвестна. Искаме да предадем послание за свобода на приятелите ни по целия свят”, заяви Луис Феррейм официален представител на екологичната организация в Барселона.

Местят арестуваните в Русия активисти на "Грийнпийс"

Тридесетте членове на екипажа на кораба на природозащитната организация Грийнпийс "Арктик сънрайз", които са задържани в Русия след ак...

Това не е първият иновативен протест в защита на задържания екипаж на "Грийнпийс". Преди две седмици активист на екоорганизацията "окупира" Айфеловата кула, разпъвайки палатка на известния паметник.

"Арктик Сънрайз" бе пленен на 19 септември тази година от руски командоси, след като природозащитници се опитаха да се качат на петролна платформа на "Газпром", за да обърнат внимание на рисковете за природата от добива в Баренцово море.

Тридесетте души от екипажа от 18 различни страни са задържани в Мурманск и срещу тях е предявено обвинение в пиратство, за което в Русия може да получат присъда от 7 години затвор. Има информация и че срещу тях могат да бъдат повдигнати други обвинения - за хулиганство и дори за наркотрафик.

На 21 октомври Холандия се обърна към Международния трибунал по морско право в Хамбург с искане корабът, който е под неин флаг, и екипажът му да бъдат освободени. Русия обаче отказа да участва в арбитражната процедура.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа