Проучване: За децата е по-добре, ако учебните часове започват по-късно

7700
Проучване: За децата е по-добре, ако учебните часове започват по-късно
Снимка: iStock

Пандемията от COVID-19 се отрази значително на психичното здраве на хората, а младите хора са особено засегната група, тъй като затворените училища отрязаха милиони деца от техните приятели, учители и всякакво подобие на нормален живот.

Негативните психологически последици от това са документирани в много проучвания, но поне по един показател затварянето на училищата изглежда е имало и един положителен ефект върху децата.

Кабинетът предлага забрана на политическата и партийна дейност в училище

В системата на предучилищното и училищното образование се забранява осъществяването на политическа и партийна дейност. При изпълнение н...

В ново проучване от Швейцария изследователите установяват, че швейцарските тийнейджъри, които са били обучавани вкъщи по време на затварянето на училищата между март и юни 2020 г., в крайна сметка са спали значително повече, отколкото преди затварянето, което корелира с други подобрения в благосъстоянието им.

"Учениците са получавали около 75 минути повече сън на ден по време на затварянето на училищата", казва изследователят по педиатрия на развитието Оскар Йени от Университета в Цюрих (UZH), цитиран от „Сайънс Алерт“. "В същото време качеството на живота им, свързано със здравето, се е подобрило значително и консумацията на алкохол и кофеин е намаляла".

В проучването Йени и колегите му изследователи са провели онлайн проучване сред повече от 3600 гимназисти от региона на Цюрих с въпроси за режима им на сън, здравословни и поведенчески характеристики. След това резултатите са сравнени с предишно проучване сред над 5300 ученици, проведено през 2017 г., много преди началото на пандемията от COVID-19.

Сравнението показало, че през учебната седмица групата на учениците, обучаващи се вкъщи, се е събуждала средно с около 90 минути по-късно от тийнейджърите в контролната група; те обаче са си лягали и с около 15 минути по-късно, което означава, че като цяло излишъкът от съня им е бил около 75 минути всеки ден. В същото време някои от свързаните със здравето и поведението характеристики на групата в домашно обучение са се подобрили в сравнение с контролната група, което предполага, че допълнителните 75 минути сън дневно са ги накарали да се чувстват по-добре по отношение на някои неща.

"По-високи стойности бяха посочени от извадката на блокираните лица по елементите за това, че се чувстват здрави и добре, че са пълни с енергия, че имат достатъчно време за себе си и че могат да правят нещата, които искат в свободното си време", пишат изследователите. "Все пак, юношите от извадката в локдаун посочват също, че се чувстват по-самотни и тъжни и се забавляват по-малко с приятелите си."

Диян Стаматов: При начало на учебната година от 1 септември, учениците само ще спечелят

Различни съображения "за" и "против" започването на учебната година от 1 септември разглежда в своя Фейсбук профил Диян Стаматов, дирек...

Според Йени резултатите показват, че макар ефектът на изолация от домашното обучение да е имал някои негативни последици за тийнейджърите, това допълнително количество сън изглежда е донесло ползи, които са направили дните, прекарани в застой у дома, по-поносими в дългосрочен план.

"Въпреки че затварянето на училищата явно е довело до влошаване на здравето и благосъстоянието на много млади хора, нашите резултати разкриват и една положителна страна на затварянето на училищата, на която досега не е обръщано достатъчно внимание", казва Йени. "Нашите констатации ясно показват ползата от започването на учебните занятия по-късно сутрин, за да могат младежите да се наспят."

Поне в това отношение вероятно не бива да се изненадваме твърде много. От няколко години насам многобройни проучвания предоставят доказателства, че учебният ден трябва да започва по-късно. Тийнейджърите, които спят повече поради по-късния начален час на училище, показват по-добра бдителност и благополучие, в допълнение към това, че съобщават за по-добър сън и способност за по-добра концентрация.

Някои експерти дори смятат, че учебният ден за тийнейджърите не трябва да започва преди 10 или дори 11 ч. Новото проучване е още един източник на данни в подкрепа на твърдението, че децата могат да извлекат полза от по-късния старт на обучението си през деня, дори в изолацията и трудностите на пандемичното блокиране.

"Резултатите показват, че затварянето на училищата е позволило на учениците да съобразят по-добре графика си за сън с късната фаза на съня на подрастващите", обясняват изследователите. "От най-голямо значение, доколкото ни е известно, е че това проучване предоставя първите научни доказателства за благоприятните връзки на затварянето на училища със съня и съответно, здравето на подрастващите."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество: Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Нападение с нож в училище в Уелс, има ранени

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа