Създадено е училище на бъдещето в град София - ето как изглежда (СНИМКИ)

40395
Създадено е училище на бъдещето в град София - ето как изглежда (СНИМКИ)
Снимка: 90 СУ

90 СУ „Генерал Хосе де Сан Мартин“ може да се похвали със страхотен екип от педагогически специалисти, които следват единствената цел да развиват и обучават учениците на най-високото ниво на знания в обучението до 12 клас. Ето защо всички са отдадени в изграждането на техния интерактивен СТЕМ център, който стига отвъд сегашното обучение и надхвърля мечтите за бъдещото.

"В обучението предвидено за СТЕМ образователна среда сме заложили интересни и подтикващи децата да се развиват направления. Учениците ще могат да се потопят в света на Химията, Физиката, Биохимията, Роботика, работа с 3D принтери. Така децата ще имат възможността да се насочат към най-добрата сфера на обучение и в бъдеще да практикуват успешно.", съобщава директорът на училището.

Срещнахме се с директора на училището Емилия Иванова, която ни разказа какво е вдъхновило ръководството да поеме пътуване в бъдещето. Ето какво ни сподели още тя:

 

Разкажете ни от какво се състои центъра?

На първо място е „Сърцето“, което обхваща голяма част от пространството на център „раСТЕМ“. Там ще са разположени два амфитеатъра – един малък и един голям, като на тях ще могат да се провеждат лекции в различните ни направления от гост специалисти, презентации, концерти, театрални постановки и други. Като в дъното на по-големият амфитеатър ще има зелен екран за снимки и видеа. В това пространство има заложена и „Стена на славата“, където учениците ще могат да закачат своите постижения, като: макети, постери и награди. От „Сърцето“ ще бъде и изхода за „Атмосфера“ – класна стая на открита за бърза връзка със свеж въздух.

Продължаваме с лаборатория „Еврика“, където ще се провеждат часовете по биология, химия и физика. Оборудвано пространство с мивки, работни плотове и лабораторна камина, а специални контакти от тавана подкрепят свободното пренареждане на масите и осигуряването на захранване на което и да е място. Следва зона „Сътворение“, естествено продължение на лаборатория „Еврика“. Двете помощения могат да се използват заедно или поотделно. Тук обзавеждането е с индивидуални модулни маси, които са леки и устойчиви и могат да се пренареждат във всякакви форми. Зоната предлага и малък кът с амфитеатър, като вторична зона за презентиране освен сцената в „Сърцето“, където могат да се репетират презентации пред по-малка публика.

 

След това ви представяме и „Мейкърспейс“ пространството, където ще кръстосваме аналоговите занаятчийски работилници с дигиталните технологииза бързо прототипиране на 21 век. Наличието на специален склад , подпомага и съхранението на дигитални технологии: 3D принтер, комплекти за роботика, мощен лаптоп за обработка на 3D модели, аудио и видео формати.

От там се пренасяме в „Мозъчният хъб“, замислен като малък киносалон, който е напълно шумоизолиран и светлината му се управлява напълно чрез блекаут щори и димиране на осветлението. Сядайки на удобните меки кресла и пуфове, учениците могат да бъдат пренесени на виртуално посещение в къщата-музей на Иван Вазов, например. Дизайнът на стаята и на технологиите в нея позволяват тя да бъде използвана и за виртуални срещи с лектори и ментори на учениците.

Като бонус ще добавим и стая „Слънце“ или стая на сетивата. В модерните училища присъствието на сетивни стаи за реалксация са задължително изискване. Стаята има две обособени пространства. Първото прелива директно от „Сърцето“ без врата и чрез пряка връзка със соленоводния аквариум привлича хората към себе си. В шкафовете под аквариума учениците ще оставят обувките си – жест, който им помага моментално да превключат към режим релаксация. Във второто пространство средата става още по-уютна с меките мокети, които „пълзят и по стените. С вратата скрита в стената, може да се регулира нивото на светлина.

 

Колко време и средства Ви отне да създадете училище от бъдещето?

Създаването на център раСТЕМ в света на науките ни отне една година. През октомври 2020 г. започнахме със създаване на архитектурния проект. Включиха се ученици, учители, родители в работилници за идеи. След окончателното приемане на проекта през март 2021 г. изпълнихме процедурите по ЗОП и през лятото извършихме строителните работи, оборудването и обзавеждането. Центърът е открит на 15.09. 2021 г. Средствата за изграждането му са в размер на 446 798 лв. От тях 300 000лв. са от НП на МОН, а 146 798 лв. са собствен принос.

Какво Ви провокира да промените прототипа на училището?

Ученето да се превърне в естествен процес - поддържане на любознателност, мотивация у учениците. За целта променихме методите на обучение и средата.

 

Какво включва иновацията?

Иновацията включва различна организация на учебния ден в начален етап, промяна в преподаването, нови предмети и дейности, а в прогимназия и гимназия въвеждане проектно- базирано обучение, интегрирани предмети, учене чрез преживяване, фокус върху практическата приложимост на знанието.

На какви нужди отговаря всяка от новите стаи в училището?

Промяната в средата отговаря на нуждите от различни режими на учене - преживяване, работа в екип, експериментиране, индивидуална концентрация и т.н.

 

До кога всъщност ще бъде актуална тази стая и кога според Вас ще трябва нова промяна?

Центърът е върху площ от 600 кв.м. и заема целия четвърти етажна сградата. В следващите години поетапно ще променяме средата и в останалата част от сградата.

Как успявате да запазите стаите и уредите без щети?

Децата ги пазят, защото създават правилата, преди това са участвали в благотворителни инициативи за събиране на средства.

Когато участват в различни дейности, свързани с базата, са по- ангажирани за запазването й. Ако има дребни повреди, ремонтираме. Но като цяло не е проблем.

 

Разполагате ли с традиционни стаи за учене?

Ако традиционни стаи са тези, в които има чинове, проектор, лаптопи, творчество на децата по стените - да, имаме такива стаи.

 

Какви са отзивите на децата?

Децата се чувстват прекрасно в новото пространство. Всяка паралелка има по един цял ден, наречен "СТЕМ ден" там. Сами създадоха правилата за ползване и са изключително внимателни.

 

Интервю на Илиана Симеонова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно