Путин: Банката на БРИКС ще финансира енергийни проекти от догодина

9874
Путин: Банката на БРИКС ще финансира енергийни проекти от догодина
Снимка: Getty Images/Guliver

Новата банка за развитие на БРИКС ще заработи от догодина, тогава тя ще започне да финансира енергийни проекти. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на срещата на лидерите от БРИКС в руския град Уфа, предаде БГНЕС.

Държавите от групата Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка, които представляват 40% от световното население, се договориха през 2013 г. да създадат банка за развитие, чийто капитал е в размер на 100 млрд. долара.

"Новата банка за развитие ще финансира мащабни транспортни, енергийни и проекти за индустриално развитие", каза Путин след разговорите с лидерите на страните.

Според държавния глава първият финансиран проект ще стартира от следващата година

"Ние започнахме консултации в нашите бизнес кръгове и до сега сме поставили 50 проекта и бизнес инициативи на пътната карта", каза още президентът.

В същото време той заяви, че страните от съюза са притеснени от променливостта на финансовите пазари и цените на петрола.

"Ние сме притеснени за нестабилността на пазарите, голямата променливостта на цените на стоките и енергията, както и натрупването на държавен дълг от редица страни", каза държавният глава, цитиран от Ройтерс. Путин допълни, че "тази липса на равновесие засяга темповете на растеж в нашите икономики".

Ципрас се обади на Путин

Изводите от провелия се в Гърция референдум са обсъдили днес в телефонен разговор руският президент Владимир Путин и премиерът на Гърци...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com