Путин е готов да преговаря за газа, Йотингер говори за "временна цена"

21236
Путин е готов да преговаря за газа, Йотингер говори за "временна цена"
Снимка: Getty Images / Guliver

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия "все още е отворена" за преговори по газовия дълг на Украйна, като обвини ЕС, че не е направил "конкретни предложения", за да помогне за предотвратяване на спиране на доставките от идния месец.

В отворено писмо до европейските лидери Путин призовава също Брюксел да "се ангажира по-активно" в намирането на начини за стабилизиране на изпадналата в криза украинска икономика, пише БГНЕС.

"За съжаление трябва да кажем, че не сме получили никакви конкретни предложения от нашите партньори как да бъде стабилизирано положението", пише Путин в писмото, публикувано от Кремъл. Той отбелязва, че Русия била "принудена" да заплаши със спиране на газовите доставки от 3 юни след преминаването към авансови плащания, защото Украйна натрупала газов дълг от 3,5 милиарда долара (2,6 милиарда евро).

"Руската федерация все още е отворена за продължаване на консултациите и работим с европейските страни, за да нормализираме положението", пише Путин. "Ние също така се надяваме, че Европейската комисия ще работи по-активно за започване на диалог с цел да изработим конкретни и справедливи решения, които ще помогнат за стабилизиране на украинската икономика", допълва той.

Близо 15% от газа, потребяван в Европа, се доставя от Русия през Украйна и Брюксел се опасява, че спирането на доставките ще доведе до нарушаване на снабдяването в ЕС.

До края на месеца можем и вярвам, че ще успеем да договорим временна цена за газа, който Русия изнася за Украйна, за да не се стига до прекъсване на газовите доставки. Това заяви в интервю за Wall Street Journal европейският комисар по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер.

Русия предизвика кризата в Украйна заради „Южен поток”, твърди бивш чешки премиер

Целта на Русия с подклаждането на кризата в Украйна е да успее да прокара „Южен поток”. Това заяви в прав текст бившият чеш...

Според Йотингер не е изключено преговорите да се водят „до последно” и да навлезем в месец юни преди да има окончателна договорка. Както е добре известно, Русия вече официално предупреди Украйна, че ако не предплати 1,6 млрд. долара за доставка на газ през юни, ще спре кранчето. Според Москва дълговете на Киев за неплатен газ възлизат на 3,5 млрд. долара. През тази пролет „Газпром” вдигна цената на газа за Киев от 286 долара за 1000 куб. метра до 485 долара.

По думите на Йотингер ако някоя от страните остане недоволна от временната цена, то въпросът може да се реши на арбитраж. „В момента главната ни грижа е сигурността на доставките. Всички останали аспекти на енергийното партньорство между ЕС и Русия не са приоритет точно сега. Ако задълбочим в аспект, различен от газовите доставки, може да изпратим погрешен сигнал”, каза Йотингер.

До края на месеца Йотингер ще участва в още два кръга на преговори между ЕС, Русия и Украйна. В понеделник, 19 май, той ще се срещне с изпълнителния директор на „Газпром” Алексей Милер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа