Путин предупреди Украйна за газовите доставки

28245
Путин предупреди Украйна за газовите доставки
Снимка: Getty Images / Guliver

В настоящата ситуация "Газпром" трябва да се въздържи да доставя газ на Украйна срещу сумата, платена месец по-рано.

Това заяви руският президент Владимир Путин по време на среща с правителството за кризата с Украйна, предаде БГНЕС.

Руският премиер Дмитрий Медведев от своя страна заяви, че възможността за авансово плащане фигурира в договора, сключен през 2009 г. Той обясни че Русия е можела да въведе авансово плащане за газа и по-рано, но не го сторила, заради усложнената икономическа ситуация в съседката им. Той обаче нарече натрупаните задължения на Киев "пълен позор", а Путин от своя страна предупреди, че ситуацията не може да продължава вечно.

Въпреки това руският държавен глава помоли правителството "предвид трудната ситуация в Украйна и незавършените преговори с ЕС", да не прилага възможността за авансово плащане , докато не се проведат консултации. "Ако нашите партньори не се съгласят на разговори, тогава ние ще действаме според договора. За колкото си платят, толкова ще получат", заяви Путин, цитиран от "Интерфакс".

"Русия продължава да подкрепя икономиката на Украйна, субсидира я със стотици милиони долари, но ситуацията не може да продължава вечно", предупреди руският президент.

"Ситуацията е меко казано странна. Както е известно, нашите партньори от Европа признават легитимността на органите на сегашната власт в Киев, но не правят нищо, за да подкрепят Украйна с нито един долар, с нито едно евро", каза Путин.

"Руската федерация не подкрепя легитимността на властите в Киев, но продължава да предоставя икономическа помощ за Украйна", допълни още президентът.

63% от руснаците смятат, че цялата власт трябва да е в ръцете на Путин

Агресивната външна политика на руския президент Владимир Путин продължава да му печели дивиденти у дома. Оказва се например, че 63% от ...

Той подчерта, че ситуацията не може да продължава вечно, но отбеляза, че трябва да се действа изключително внимателно "без да се разрушава и малкото останало".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа