Светът през 2023 г.: Бунтът на Пригожин и размириците в Дагестан

5740
Светът през 2023 г.: Бунтът на Пригожин и размириците в Дагестан
Снимка: Actualno/колаж

В първите седем месеца от 2023 година в материалите ни (и не само нашите) неизменно шестваше един одиозен персонаж – Евгений Пригожин, повече познат като Готвача на Путин – бивш затворник, издигнал се по някакво нелепо стечение на обстоятелствата до една от най-влиятелните фигури в руската държава в конкретния момент.

Снимка: принтскрийн/YouTube/Майкл Наки

Най-известният в Русия главатар на наемниците и рецидивистите

От много години близък до руския диктатор Владимир Путин, Пригожин беше получил картбланш да сформира своя частна армия напълно в нарушение на закона, но, разбира се, в услуга на своя покровител. След като беше натрупала своя боен опит в Сирия и в някои страни в Африка, ЧВК "Вагнер" беше изпратена да се бие в Украйна, и то в едни от най-горещите точки.

Пригожин не криеше, че набира хора за военното си формирование в руските затвори. "Нужни са ми вашите криминални таланти, за да убивате врага", бяха буквално думите му пред току-що излезли от затвора престъпници, чакащи с багажа си да поемат към Украйна. В друг клип, сниман в двора на един от затворите, Готвача на Путин заяви със завидно самочувствие: "Има само двамина, които могат да ви изкарат от затвора - това са Бог и Аллах. Но в дървени ковчези. И само аз мога да ви изкарам живи. Вярно, не винаги мога да ви върна обратно живи" (около 5:15 мин. във видеото

Именно това новопридобито покрай войната в Украйна самочувствие накара Пригожин да се опълчи на Путин и да тръгне открито срещу военното командване на руската армия, назначено от Кремъл.

ОЩЕ: Разузнавателна оценка: Путин е знаел за бунта на Пригожин и все пак е бил "парализиран" 

Самият той жесток и неспиращ се пред никакво насилие, Пригожин беше наясно, че е създал частна армия, в която царят безогледно свирепи правила и страх. Неслучайно бившият наемник във "Вагнер" (впрочем също озовал се там от затвора) Азамат Улдаров разказа пред "Гулагу-нет", че един от прякорите на Пригожин е бил "Човека с чука" и че самият Улдаров е присъствал лично на убийството на 8 наемници, убити с чук по заповед на Пригожин заради различни провинения. А за пълно разбиране на мрачната руска затворническа култура, която е основата на "Вагнер", научете: Затворническият закон: Мрачното настояще и бъдеще на руската армия и руското общество

"Вагнер" е най-добрата армия в света

Пригожин съвсем ясно заяви в свое интервю, че ЧВК "Вагнер" е най-добрата армия в света. "Разбира се, от коректност би трябвало да кажа, че след нас най-добра е руската армия, но аз мисля, че в момента украинската е една от най-силните армии", добави той след това.

Снимка: принтскрийн/YouTube/Meduza

Така, чувствайки се в наистина силна позиция и след превземането на Бахмут, Пригожин отказа да се подчини на заповедта на военния министър Сергей Шойгу наемниците му да подпишат договори с руското военно министерство и по този начин да преминат под негово разпореждане. И на 23 юни 2023 г. Пригожин тръгна с хората си срещу Москва.

Бунтът, който се превърна в едно от най-големите предизвикателства за Путин

Формалният повод за метежа – руското военно министерство наредило ракетен удар в тила на "Вагнер", докато те бяха разположени на позиции при Бахмут. "Злото, което носи военното ръководство на страната, трябва да бъде спряно! (...) Моля никой да не се съпротивлява, ще смятаме всеки, който се съпротивлява, за заплаха и ще го унищожаваме незабавно", обяви Пригожин, преди да нареди началото на въоръжения си бунт.

За ден той превзе Ростов на Дон и Воронеж почти без да срещне съпротива, обяви, че е пленил руски военнослужещи, свали руски военни хеликоптери и се придвижи на около 200 км от Москва, където в това време издигаха барикади. Путин го обвини в държавна измяна. 

ОЩЕ: "Вагнер" навлязоха в Московска област, остава им около час до столицата на Русия (ВИДЕО) 

Снимка: принтскрийн/YouTube/Унiан

Бунтът беше спрян на 24 юни след преговори, в които участие, с разрешението на Путин, взе беларуският президент Лукашенко. Части от "Вагнер" се прехвърлиха в Беларус, а Пригожин изчезна от полезрението в продължение на дни. Срещу него беше възбудено наказателно дело, след това прекратено. Пригожин се появи в Беларус, после някъде в Африка. И закономерно и очаквано последва предизвестената му смърт с разбиването на самолета му точно два месеца след бунта му.

Кой уби Пригожин? Сигурно за огромното болшинство хора отговорът е ясен. Но подробностите винаги са интересни - а The Wall Street Journal предложи сериозни такива точни преди коледните празници: WSJ: Евгений Пригожин е убит, ето кой стои зад покушението

Метежът разкри слабостите в руската армия

Веднага след бунта започнаха чистки по върховете на руската армия. Но бунтът показа крещящите проблеми, които изпитва армията на Путин по отношение на управлението и логистиката. Освен това метежът нанесе щети и на имиджа на Путин, който дотогава беше представян като "човек, който не може да бъде атакуван", както коментира българският разследващ журналист Христо Грозев.

След смъртта на Пригожин стана ясно и, че той е подал приживе заявления за наказателни дела срещу министър Шойгу и началника на Генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов, обвинявайки ги в "геноцид над руския народ, убийството на десетки хиляди руски граждани и предаването на руски територии на врага". Това разкри руският адвокат Кирил Качур като заяви още, че "руската система на властта е напълно и във всеки смисъл на думата прогнила и се нуждае от кардинални промени". ОЩЕ: Пригожин поискал от Русия дело срещу Шойгу и Герасимов заради "геноцид" (документи)

Размириците в Дагестан - вторият случай за 2023 г., когато Путин изгуби контрол

Четири месеца след бунта на Пригожин Кремъл за втори път бе изправен пред неуправляем метеж, който бе на косъм да повлече след себе си лавина от събития, които да изкарат от коловоза политиката на Москва.

На 29 октомври вечерта като стихия се отприщиха размирици на летището в столицата на Дагестан, Махачкала, където многобройна радикализирана тълпа нахлу на пистата, започна да троши всичко, което се изпречваше на пътя ѝ, и се опита да линчува евреи, пристигащи от Израел. 

Безредиците, които провокираха религиозните фанатици, видимо вкараха в затруднение Путин, който нарече събитията "смъртоносен хаос", макар и отново да намери удобно оправдание за тях - виновни били САЩ и техните "сателити", които чрез спецслужбите си дирижирали събитията.

Президентът на Дагестан се оплака, че спретналите погрома на летището позорят руските войници, биещи се в Украйна. Поискани бяха и оставки в държавната администрация на републиката.

Както отбеляза американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) случаят в Дагестан бе още един сигнал колко дълбоко разделение има в руското общество заради крайните идеологии, предизвикващи радикализация, които Кремъл насажда постоянно. Надъхването към омраза през руските медии и социални мрежи към "загнилия" Запад, западните и въобще чуждите ценности и култури и убеждаването, че руските такива са над всичко, резонно доведе до тези изстъпления, които далеч няма да са последни - само гледайте.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com