Путин зададе насоки за развитието на Русия

24641
Путин зададе насоки за развитието на Русия
Снимка: Getty Images / Guliver

Руският президент Владимир Путин отправи годишното си послание за състоянието на нацията. В деня, в който се честват 20 години от създаването на руската конституция, Путин направи юбилейното си 10-то обръщение към Федералното събрание по време на церемония в Кремъл. В изказването си президентът на Русия разкритикува бавното прилагане на приетите през май укази, обясни при какви обстоятелства може да се направят конституционни поправки, поиска подкрепа за образованието, здравеопазването и бизнеса и обяви нови мерки за борба с офшорни компании.

В речта си пред парламент президентът на Русия заяви, че сливането на Върховния и Висшия арбитражен съд ще позволи изпълнението на основния конституционен принцип – равенство на всички пред закона. „Мисля, че обединението на съдилищата ще вкара правото в едно русло, което означава засилване на гаранциите за изпълнението на най-важния конституционен принцип – равенството пред закона”, заяви Путин пред Федералното събрание, предаде Агенция "Фокус".

ЕП прие резолюция, осъждаща натиска на Русия над Украйна

Европейският парламент прие днес резолюция, в която се осъжда натиска, оказван от Русия над Украйна и други източни партньори на ЕС. Ев...

Освен това той се зарече, че компаниите с руски активи, които са регистрирани в чужди страни, ще бъдат задължени да плащат данъците си в съответствие с руските закони, за да не загубят възможността да получават държавна подкрепа и държавни договори.

Руският президент заяви още, че Русия няма да допусне друга държава да отнеме военното й превъзходство. „У никого не трябва да остава илюзията, че съществува възможност да постигне военно превъзходство над Русия. Това никога няма да го допуснем. Русия ще отговори на всички тези политически и технологични предизвикателства”, заяви Путин в посланието си към Федералното събрание на Русия.

„Русия ще бъде лидер, но не смята да учи другите държави как да съществуват. Винаги сме били горди със страната си, но не претендираме за званието „свръхдържава”, разбирано като претенция за световна или регионална хегемония”, подчерта още той.
Путин говори и по въпроса за отношенията на Русия с Украйна. Москва кани Киев да се включи в процеса по интеграцията между бившите съветски републики, но „не налага на никого нищо”, заяви той. „Не налагаме на никого нищо, но ако нашите приятели искат, ние сме готови да продължим съвместната работа” по участието на Украйна в Митническия съюз, подчерта Путин.
В изказването си държавният глава обяви, че подемът на Сибир и руския Далечен Изток ще бъде руски национален приоритет през целия ХХI век. В тази връзка той постави за задача на руското федерално правителство да създаде мрежа от територии с ускорено развитие в Източен Сибир и руския Далечен Изток. По думите му в тези райони трябва да бъде подсигурена 5 годишна „данъчна ваканция” за доходи от данъка за добив на полезни изкопаеми, данък за земя и имущество.
Путин предвижда още чужденците, които нарушават правилата за пребиваване в Русия, да не могат да се връщат в страната за период от 3 до 10 години в зависимост от тежестта на нарушението. „За тези, които нарушават правилата за пребиваване в Русия, достъпът ще бъде забранен за срок от 3 до 10 години”, заяви Путин в обръщението си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа