Първият ден от визитата на Тръмп във Великобритания - между ласкателства и гафове

6689
Първият ден от визитата на Тръмп във Великобритания - между ласкателства и гафове
Снимка: Getty Images/Guliver

Кралица Елизабет II посрещна първата двойка на САЩ - Доналд Тръмп и Мелания Тръмп в Бъкингамския дворец в първия ден от посещението им във Великобритания. Кралските церемонии включваха разглеждане на царската колекция подаръци, обиколка на Уестминстърското абатство и официален банкет, обобщава БГНЕС.

"Споделената връзка между САЩ и Обединеното кралство ще продължи да обединява двете страни в продължение на много години. Като гледаме към бъдещето, аз съм уверена, че нашите общи ценности и общи интереси ще продължат да ни обединяват. Тази вечер празнуваме съюз, който помогна за гарантиране на безопасността и просперитета на нашите народи в продължение на десетилетия, и който вярвам, че ще издържи още много години", каза кралица Елизабет II.

Тръмп определи кмета на Лондон като "загубеняк"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пристигна на тридневно държавно посещение във Великобритания, предадоха Франс прес и Ройтерс. Преди да...

Американският президент благодари на кралицата за гостоприемството и за почти седемте десетилетия на "ценно приятелство" със САЩ. "Ние утвърждаваме общите ценности, които ще ни обединят дълго в бъдещето: свобода, суверенитет, самоопределение, върховенство на закона и позоваване на правата, дадени ни от всемогъщия Бог", каза Тръмп.

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин обаче бойкотира официалната държавна вечеря, но вероятно ще присъства и да говори на днешната демонстрация в Лондон против Тръмп.

Подаръци

Разбира се, Тръмп отново блесна, като не успя да разпознае своя подарък за Елизабет II, който ѝ е подарил през миналата година, съобщи РИА Новости.

По време на посещението си в Бъкингамския дворец, кралицата на Великобритания, минавайки покрай статуетка на чистокръвен кон, дарена от Тръмп по време на последното му посещение, попитала дали я разпознава. Тръмп обаче отговорил с "не". Тогава директорът на кралската колекция Тим Нокс припомнил, че Тръмп е подарил статуетката по време на чаено парти в замъка Уиндзор през юли миналата година. Нокс се опита да изглади ситуацията, отбелязвайки, че "конете са много подобни един на друг" и подчерта, че първата дама на Съединените щати Мелания Тръмп е разпознала подаръка, което според него е "приятно обстоятелство".

Доналд Тръмп идва в Обединеното кралство, чакат го много противници

Днес, 3 юни, американският президент Доналд Тръмп пристига във Великобритания за тридневно официално държавно посещение. Очаква се само...

Преди банкета Тръмп написа в Twitter, че "частта от пътуването в Лондон" се развива "много добре". Той добави, че "цялото кралско семейство" е било "фантастично". 

Същевременно британският премиер Тереза Мей подари на Тръмп подарък, който подчертава трансатлантическите специални отношения и международният ред, който американският президент често осмива, информира Асошейтед прес.

Мей и нейният съпруг Филип подариха на Тръмп поставен в рамка проект на Атлантическата харта - декларацията, подписана от британския премиер Уинстън Чърчил и президента на САЩ Франклин Делано Рузвелт през август 1941 година, определяща общите цели за света, включително по-свободна търговия, разоръжаване и правото на самоопределение на всички хора. Декларацията помага да се положат основите на ООН и Световната търговска организация.

Подаръкът е копие на личния екземпляр на Чърчил на документа, с неговите ръкописни бележки и корекции, направени с червен молив.

Първата дама Мелания Тръмп получи и чаена чаша, създадена от британската дизайнерка Ема Бриджуотър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа