Равни шансове за двамата кандидати на президентските избори в Австрия

777
Равни шансове за двамата кандидати на президентските избори в Австрия
Снимка: БНР

Кандидатът за президент на Австрия от крайната десница Норберт Хофер и неговият опонент и бивш лидер на Зелените Александър ван дер Белен продължават да имат равни шансове за президентския пост. Двамата са с изравнени резултати от по 50% след края на втория тур на изборите в страната.

Непреброени остават само бюлетините, изпратени по пощата, които тази година представляват рекордните 14% от всички 6,4 млн. души с право на глас в страната. Според анализатори тези 900 000 бюлетини ще трябва да решат бъдещето на австрийския президент.

Избирането на един от двамата кандидати – Хофер от антиимигрантската крайнодясна Партия на свободата и Ван дер Белен, който е бивш лидер на Зелените, означава, че за първи път от 1945 г. президентът няма да е от една от двете водещи партии в страната.

До сега Социалдемократическата партия и нейните дясноцентристки коалиционни партньори от Народната партия доминираха политическия живот в Австрия. На първия тур на президентските избори на 24 април обаче техните кандидати се представиха зле, оставайки на четвърто и пето място с едва 11% от подкрепата на избирателите, пише БГНЕС.

Двете партии не само бяха изхвърлени от вота, но показаха най-лошите си резултати досега.

При победа на крайнодесния кандидат Хофер в нова политическа реалност ще бъде не само Австрия, но и цяла Европа, тъй като след края на Втората световна война нито веднъж на президентското кресло на страна членка на ЕС не е сядал крайнодесен политик. Такъв изход ще се превърне в сериозен сигнал за десните партии в други европейски страни.

 

Непредвидими са резултатите от президентските избори в Австрия

Кандидатът на Австрийската партия на свободата Норберт Хофер е събрал 50,26% от гласовете и има съвсем малка преднина пред бившия лидер...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа