Разкритие: Вучич систематично е заблуждавал Москва, че не изнася оръжие за украинската армия?

14410
Разкритие: Вучич систематично е заблуждавал Москва, че не изнася оръжие за украинската армия?
Снимка: Predsednik.rs

Украинската армия използва противопехотни мини и минохвъргачки във войната с Русия, като оръжията са били произведени от военния завод "Крушик" в сръбския град Валево през 2018 г. Това се казва в материал на сръбския седмичник "НИН", който не е част от проправителствените медии в страната, предаде БГНЕС. Сръбската медия се позовава на военното министерство на Украйна, което публикува на 13 март 2022 г. видео от бойните действия, в кадрите на което е разпознато въоръжението, сръбско производство.

ОЩЕ: Вучич поздравява въображаеми фенове, Виктор Орбан се чувства объркан (ВИДЕО) 

Въз основа на тези данни, сръбските журналисти предполагат, че президентът на Сърбия Александър Вучич не е казал истината за износа на оръжия и военна техника от местните фабрики на военната промишленост, които са били доставени на купувачите от Украйна. От НИН напомнят, че през ноември 2019 г., президентът Вучич е коментирал разкритието, че сръбско въоръжение се продава на украинската армия, въпреки дълбокото приятелство между Белград и Москва. Тогава Вучич заяви, че 60-милиметровите противопехотни мини от "Крушик" са били доставени на Украйна още през 2016 г. и това е била само една пратка, след което търговията е прекратена.

Сърбия няма да плаща с рубли за газа през България

Газът от Русия, който влиза в Сърбия през българската газопреносна система, няма да се плаща в рубли, а доставките ще продължат в чужде...

В противоречие на тези негови думи, на 13 март тази година, Министерството на отбраната на Украйна публикува видео, наречено "Битката за Киев". Във видеото, с продължителност 4 минути и 34 секунди, са показани кадри от бойни действия на Силите за специални операции на Украйна, в които масирано обстрелват позиции, държани от руските въоръжени сили в покрайнините на село Мошун, близо до Киев. На няколко кадъра ясно се вижда, че минохвъргачките на мини с калибър 60 милиметра носят знака KV лот 05/2018. НИН ексклузивно разкрива, че точно това е марката за противопехотни мини, произведени във Валевския завод  "Крушик" през 2018 г. (KV е означението за "Крушик" Валево).

ОЩЕ: Сърбия няма да плаща с рубли за газа през България 

НИН пише още, че в специализираната онлайн платформа 52WMB се посочва, че полската оръжейна фирма "Натан" е продала на украинската компания "Укримаш" противопехотните мини на "Крушик" по цена 82,59 долара на мина. Това поражда съмнения у сръбските разследващи журнаисти, че "Крушик" е бил ощетен при тази сделка, тъй като е участвал в множество други съмнителни сделки с привилегировани частни оръжейни компании, близки до властите в Белград, разкрити от тогавашния служител на завода Александър Обрадович. По-късно Обрадович е бил уволнен и разследван от сръбското правосъдие за издаване на военна и държавна тайна.

НИН твърди, че сръбската фирма "Техноремонт" е закупила същите пехотни мини от "Крушик" на цена от 45,20 долара за брой. Разликата за 30 000 мини между първоначалната цена, платена на "Крушик", и крайната цена, платена от украинците, е цели 1 121 700 долара, тъй като "Техноремонт" е платил на "Крушик" 1 356 000 долара, докато "Укримаш" е платила 2 447 700 долара крайна цена на полската фирма. Следователно, както посочва НИН, може да се заключи, че при тази сделка военният завод във Валево е ощетен с повече от милион долара.

Вучич: Сърбия ще намали броя на полетите си до Москва след "лова на вещици"

Сръбският президент заяви, че AirSerbia ще се върне към един полет дневно до Москва след критиките, че националният превозвач на страна...

Според наличните към момента документи, до които НИН е имал достъп, през 2016 г. са изнесени 30 000 мини, а през 2018 г., ако се засекат изявленията на президента Вучич и представителите на проруските сили в Източна Украйна, поне 23 500 мини. Следователно само от "Крушик" в Украйна са доставени най-малко 53 500 противопехотни мини. Според изводите на НИН, сръбската общественост, но и официална Москва, са систематично заблуждавани от властите в Сърбия, начело с президента Вучич, че последната доставка на противопехотни мини от "Крушик" до Украйна, през Полша, е била доставена през 2016 г., след което доставките били прекратени.

ОЩЕ: Дете купи бронежилетка за украински войник с парите от касичката си (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа