Разследване спаси засега шотландския премиер от оставка

1607
Разследване спаси засега шотландския премиер от оставка
Снимка: Getty

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън избегна подаването на оставка преди парламентарните избори на 6-ти май. Според Sky News, независимо разследване на бившия ирландски генерален прокурор Джеймс Хамилтън показа, че Стърджън не е нарушила кодекса за поведение на министрите, в който е обвинена от политически опоненти, съобщава ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Кариерата на Стърджън и перспективите за победа на изборите за Шотландската национална партия (SNP) бяха застрашени от скандал, предизвикан от нейния предшественик като лидер на SNP, Алекс Салмънд, който е бил първи министър на Шотландия от 2007 г. - 2014 г. Стърджън беше обвинена, че не е уведомила парламента навреме за поверителна среща със Салмънд през април 2018 г., когато срещу политика бяха повдигнати обвинения в сексуален тормоз. Възникна и въпросът, че Стърджън е можела умишлено или неволно да заблуди парламента, като отговаря на въпроси относно обстоятелствата на срещата със Салмонд и факторите, които са повлияли на хода на разследването.

Косово: Външният министър подаде оставка заради скандал с купуване на гласове

Отиващият си министър на външните работи и диаспората в правителството на Косово Мелиза Харадинай-Стубла подаде оставка днес, след като...

Самата Стърджън, която отрече всички обвинения срещу нея, заяви, че е "силно облекчена" от решението. Въпреки становището на независимия експерт, партии, които се противопоставят на SNP, формираща правителство на малцинството през 2016 г., ще се опитат да гласуват недоверие на Стърджън днес, 23-ти март. Редица политически коментатори във Великобритания вярват, че последиците от случая Салмънд ще се отразят на управляващата партия. Според тях, конфликтът между Стърджън и Салмънд, които са съдружници от много години, може да доведе до разцепление в партията, да повлияе на популярността на SNP в навечерието на предстоящите избори и да доведе до намаляване на подкрепата за шотландците независимост сред избирателите.

По-рано ръководството на SNP нееднократно обяви намерението си да проведе поредния референдум за отделянето на Шотландия от Обединеното кралство и всъщност постави този въпрос в една от основните точки на предизборната си програма. Предишният референдум за независимостта на Шотландия се проведе през 2014 г. по времето на Салмънд. Поне 55% от участниците в него се обявиха за запазване на съюза между Единбург и Лондон, което принуди първия министър на Шотландия да подаде оставка. Регионалното правителство, вече оглавено от Стърджън, се възползва от резултатите от общоекранския референдум през 2016 г. за по-нататъшно членство в Европейския съюз (ЕС), в който населението на Шотландия, за разлика от Великобритания като цяло, не подкрепи Брекзит. Това обстоятелство породи шотландските националисти да пропагандират идеята за нов референдум за независимост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа