Разследват Джузепе Конте заради реакцията на кризата с коронавируса в Италия

4380
Разследват Джузепе Конте заради реакцията на кризата с коронавируса в Италия
Снимка: Getty Images

Бившият италиански министър-председател Джузепе Конте е изправен пред съдебно разследване във връзка с реакцията на правителството на епидемията от Covid-19 в началото на 2020 г., съобщи ΑΦΠ, цитирана от БГНЕС.

Според съобщенията прокурорите в Бергамо, град, който беше един от епицентровете на епидемията от Covid в Европа, са се насочили към Конте, след като са приключили тригодишното си разследване. Конте, понастоящем председател на популисткото движение "Пет звезди", беше министър-председател от 2018 до 2021 г. и контролираше първоначалните мерки, предприети за спиране на разпространението на това, което щеше да се превърне в глобална пандемия.

И ФБР вярва, че Ковид е тръгнал от китайска лаборатория

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че според бюрото Ковид-19 (COVID-19) "най-вероятно" произхожда от "контролирана от китайското пр...

Разследващите магистрати подозират, че Конте и неговото правителство са подценили заразността на Covid-19, въпреки че наличните данни са показвали, че случаите са се разпространявали бързо в Бергамо и околния регион. Те отбелязват, че в началото на март 2020 г. правителството не е създало "червена зона" в два района, най-силно засегнати от епидемията - Нембро и Алцано Ломбардо, независимо че силите за сигурност са били готови да изолират зоната от останалата част на страната.

В края на февруари вече бяха постановени червени зони за около дузина други близки общини, включително Кодоньо - градчето, в което според съобщенията е открит първият случай на Covid. В докладите се казва, че се разследват и здравният министър на Конте Роберто Сперанца, както и президентът на област Ломбардия Атилио Фонтана. Прокурорите от Бергамо твърдят, че според научните експерти по-ранните карантини са могли да спасят живота на хиляди хора. 

Конте, цитиран от Il Corriere della Sera и други медии, заяви, че не е "притеснен" от разследването, като заяви, че правителството му е действало "с най-голяма ангажираност и отговорност в един от най-трудните моменти на нашата република". Подобни дела са заведени срещу длъжностни лица и на други места, като се твърди, че властите не са действали достатъчно бързо срещу вируса, който от началото на 2020 г. е убил около 6,8 млн. души по света.

През януари висшият съд на Франция отхвърли делото срещу бившия министър на здравеопазването Агнес Бузин, заради твърденията, че е "застрашила живота на другите", като първоначално е омаловажила сериозността на Covid-19.

COVID-19 най-вероятно е изтекъл от лаборатория - ново заключение на САЩ

Вирусът, който предизвика пандемията COVID-19, най-вероятно се е появил в резултат на изтичане от лаборатория, но не и в резултат на ки...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа