Решено: 6 автогиганта и 30 държави слагат край на колите с дизел и бензин през 2040 година

13999
Решено: 6 автогиганта и 30 държави слагат край на колите с дизел и бензин през 2040 година
Снимка: iStock

Най-малко 6 големи производителя на коли, сред които “Форд”, “Мерцедес-Бенц”, “Дженерал Мотърс” и “Волво”, както и 30 национални правителства се разбраха да работят заедно, за да сложат край на автомобилите на бензин и дизел до 2040 г., а до 2035 г. това да се случи за големите пазари. Това съобщи вестник “Ню Йорк таймс”, цитиран от 24 часа. Договорката е станала в Глазгоу, където климатичната конференция върви към своя край.

Други производители като “Тойота”, “Фолксваген” и “Нисан-Рено” обаче не се присъединиха към призива. Пасуваха и правителства на 3 държави, които са сред най-големите автоизносители - САЩ, Китай и Япония. Отсъстват също европейски държави като Германия, Франция и Испания

Топ играчите в автомобилната индустрия отказаха да продават само електрически коли

Най-големите играчи в автомобилната индустрия отказват да подкрепят искането да продават само електрически коли от 2040 година, удряйки...

Новината въпреки това бе приветствана от природозащитниците и подсказва, че дните на автомобилите, захранвани от изкопаеми горива, са преброени. Продажбите на електромобили поставят нови рекорди и повечето гиганти в сектора започнаха да влагат милиарди долари в преоборудването на заводите си, така че да произвеждат коли и камиони на батерии.

“Да накараме тези големи производители да направят такова обещание, е наистина нещо значимо”, каза Марго Оже, бивша експертка по качество на въздуха в САЩ, която сега съветва групи за защита на околната среда. Според нея това означава, че ръководствата на тези компании разбират, че бъдещето е на електрическите автомобили. Подписалите ангажимента автогиганти са произвеждали една четвърт от колите в света през 2019 г.

Сред 30-те държави, поели ангажимента, са Канада, Нидерландия, Индия, Полша, Норвегия, Швеция, Дания, Австрия. Великобритания. Присъединяването на Индия се смята за особено важно, тъй като тя е четвъртият най-голям глобален производител, а освен това до момента не е поемала обещания за елиминиране на емисиите на колите си в определени срокове. Други държави, които за първи път се ангажират през 2040 г. да продават само автомобили с нулеви вредни емисии, са Турция, Хърватия, Гана и Руанда. Макар федералното правителство на САЩ да не се присъедини към споразумението, два щата го направиха - Калифорния и Вашингтон. Миналата година губернаторът на Калифорния Гевин Нюсъм подписа разпореждане до 2035 г. в щата да се продават само екологично чисти автомобили. Две големи компании за извършване на транспортни услуги - “Юбер” и “ЛийзПлан”, също са подписали.

Глобално транспортът е отговорен за една пета от вредните емисии, които водят до промени в климата. Малко по-малко от половината от тях се дължат на личните автомобили. През изминалите няколко години ЕС, САЩ и Китай започнаха да субсидират мощно покупката на електрически коли, като в същото време налагаха много по-строги стандарти за колите на бензин и дизел. Междувременно Конгресът в САЩ гласува разпореждане всички новопроизведени коли в страната да бъдат снабдени с технология, която да не позволява на пияни да карат.

Как вървят продажбите на електромобили в България?

Продажбите на нови електромобили в България достигат 219 броя за първите 9 месеца на настоящата 2021 година, сочат данните на Европейск...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа