Резников: В началото Западът не даваше оръжия, съветваше ни само да убиваме максимално много руски войници

4809
Резников: В началото Западът не даваше оръжия, съветваше ни само да убиваме максимално много руски войници
Снимка: Getty Images

Първоначално западната помощ за Украйна е била много ограничена, разкри военният министър Олексий Резников в интервю за Foreign Affairs. "Попитахме: "Можем ли да получим "Стингър"?". Казаха ни: "Не, копайте окопи и убивайте колкото се може повече руснаци, преди всичко да е свършило", разказа той.

"Хората смятаха, че победата ни е невъзможна", добави министърът. Но тъй като украинските сили устояха и продължиха да се сражават, САЩ европейските държави и други съюзници на Украйна в крайна сметка доставиха огромен набор от все по-усъвършенствани оръжия. Дойдоха "Стингър", HIMARS и Patriot, последните от които свалят хиперзвуковите ракети "Кинжал" на Русия.

Украйна: Ще обсъдим "коалицията за изтребители" на идната среща в Рамщайн

На следващата среща на върха в Рамщайн, която ще се проведе на 15 юни, Киев и съюзниците на Украйна ще обсъдят подробностите за "коалиц...

Сега, каза Резников, Украйна разполага с Bradley, Strykers, танкове Abrams, Leopard и още много други. И в крайна сметка ще дойдат изтребители F-16.

Междувременно свежите, добре оборудвани и силно мотивирани украински бригади, участващи в офанзивата, се сблъскват с уморени руски сили с нисък дух и посредствено ръководство, пише Foreign Affairs. Подобно на арабските страни, които воюваха с Израел преди половин век, Русия разполага с повече жива сила и техника от своя противник, но не ги използва добре.

"Русия разполага с огромен набор от инструменти, но няма разбиране как да ги използва ефективно", казва високопоставен украински военен пред изданието. "Няма нищо изненадващо в тяхната война. Те използват класическия съветски подход, нищо не се е променило".

Русия няма и стратегически план. Откакто първоначалното нахлуване се провали, тя импровизира, а командирите ѝ все повече се разминават във вижданията си. Ресурсите на Москва стават все по-ограничени поради изтощаване и санкции и на този етап силите ѝ вече не са способни на значителен напредък. Украинците ще атакуват сложни укрепления, а руснаците вероятно ще са по-добри в отбраната, отколкото в нападението.

ВИДЕО: Невинните очи на страха пред руските ракети

На страха очите са големи - тази българска поговорка беше буквално претворена във видеоклип, показващ как младо момиче и котката ѝ преж...

Официалните лица в Киев не вярват, че само тази кампания може да сложи край на войната. "Нашата цел е пълното изгонване на Русия от украинска територия", заяви външният министър Дмитро Кулеба. "Ако офанзивата постигне това, тя ще бъде последната. Ако не, ще има още. Ако доставките ни на оръжие бъдат прекъснати, Украйна просто ще премине към война с по-ниска интензивност. Няма да се предадем, няма да приемем териториални загуби".

Виталий Кличко, кметът на Киев и бивш световен шампион по бокс в тежка категория, повтори тезата. "Целта е границите от 1991 г., включително Крим. Може би тази година, а може би не. Можем да се надяваме, но просто трябва да продължим напред. Въпрос на време е Русия да се пречупи", каза той.

Подобно на руснаците, украинците виждат войната не само като изпитание на оръжията, но и на волята, и са убедени, че имат предимство и в двете, пише Foreign Affairs.

ОЩЕ: WSJ: САЩ се готвят да предоставят на Украйна снаряди с обеднен уран

Блинкен: Контранастъплението на Украйна може да ни доближи до мира

Успешна украинска контраофанзива може да принуди Русия да седне на масата за преговори, каза американският държавен секретар Антъни Бли...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Петкратен ръст в търговията между талибаните и Русия

Молдова обяви кога ще е референдумът за членство в ЕС

Руснаците се нахвърлиха на цивилните във Вовчанск, нови руски бомби паднаха на руска територия

Дания с военна помощ за Украйна: Стотици милиони за ПВО и за F-16

След победата в Евровизия: Търсенията за пътуване до Швейцария скачат 6-кратно

Настъпление стъпка по стъпка: Руски обстрел рани военния началник на Вовчанск

6-годишно дете почина при падане от блок в Лондон

Путин даде гражданство на молдовски олигарх, създал проруска партия

Нова Каледония въстана срещу Франция: Париж прати военни и обяви извънредно положение (ВИДЕО)

Зеленски с остро изявление: Посочи виновните за тежката ситуация в Харковска област

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа