Румен Радев категоричен: За да пази стриктно границите на ЕС, България трябва да е в Шенген

2989
Румен Радев категоричен: За да пази стриктно границите на ЕС, България трябва да е в Шенген
Снимка: Прессекретариат на президента

България доказа, че защитава стриктно и с постоянство границите на ЕС, като зачита европейските стандарти и изпълнява критериите за присъединяване към Шенгенското пространство. За да бъдем максимално ефективни и в бъдеще, членството на страната ни в Шенген е ключово условие.

Това заяви президентът Румен Радев, който проведе двустранна среща с австрийския държавен глава Александер Ван дер Белен в рамките на 13-та среща на държавните глави от групата „Арайолуш“ в малтийската столица Валета, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Германия призова за ефективни антикорупционни мерки и работещо правосъдие у нас

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер е проявил интерес към създаването на нов орган за борба с корупцията в България. По врем...

Румен Радев и Александер Ван дер Белен се съгласиха, че дълбоките и приятелски двустранни отношения между България и Австрия допринасят за реализирането на заложените общи приоритети в Програмата на Триото председателства на Съвета на ЕС. „София и Виена се радват на изключително динамичен и съдържателен политически диалог, както и на отлични връзки между народите ни. Разчитаме на тясно взаимодействие с Австрия в рамките на дебата за бъдещето на Европейския съюз и в името на общите ни цели от европейския дневен ред“, заяви президентът.

Развитието на Дунавския регион трябва да бъде изведено на преден план в дневния ред на ЕС, категорични бяха двамата президенти. Румен Радев и Александер Ван дер Белен определиха последователните председателства на двете страни на Съвета на ЕС като отлична възможност Дунавският регион да утвърди и засили стратегическата си роля за Съюза. „Австрия и България имат общи виждания и интереси за развитието на Дунавския регион. Двете страни ще задълбочат връзките си чрез конкретни съвместни проекти в областта на инфраструктурата“, заяви Румен Радев.

По време на срещата Румен Радев изрази благодарността на страната ни за помощта, която Австрия оказва на България за гарантиране на сигурността на границите в рамките на съвместни операции на Фронтекс. Двамата държавни ръководители заявиха, че ще продължат да подкрепят общоевропейските мерки за свеждането на нелегалната миграция в Европейския съюз до минимум.

Румен Радев оцени високо инвестиционната дейност на австрийски предприемачи в България. Президентът изрази надежда, че търговско-икономическите отношения между двете страни ще се засилят още повече на фона на новите мерки, които в страната ни предприема за борба с корупцията.

Радев подкрепи визията на БСП за борба с корупцията, не вижда Русия като пряка заплаха

Президентът Румен Радев определи 8-те си месеца на поста като трудни, но динамични. Според него през тези 235 дни България е демонстрир...

По време на срещата двамата държавни глави изразиха подкрепата си и за съвместните инициативи между двете страни в областта на образованието и културата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа