Русия и Китай със съвместно военноморско учение в Средиземно море

13654
Русия и Китай със съвместно военноморско учение в Средиземно море
Снимка: Getty Images/Guliver

Китайските военноморски сили ще проведат учения в Средиземно море заедно с руските си колеги, съобщи New York Times, като се позова на информация от китайското военно министерство.

Говорителят на ведомството посочи, че в занятията ще се включат кораби, които патрулират в известните с пиратски нападения води около Африканския рог. Става въпрос за спомагателен кораб и две фрегати. Плавателните съдове ще отработят навигация, снабдяване, ескорт и стрелба.

Тръгна най-мащабното военноморско учение на НАТО в историята

За пръв път традиционното военноморско учение Joint Warrior на НАТО, което започна край бреговете на Шотландия, включва толкова големи ...

Не е ясно кога точно ще започнат ученията, но вероятно ще бъдат след 9 май, когато пред погледа на китайския президент Си Дзинпин голям китайски контингент също ще марширува на Червения площад.

Това не е първо навлизане на китайски бойни кораби в Средиземно море – през 2011 г. няколко съда подпомогнаха евакуацията на над 30 000 китайски работници от Либия, а през 2014 година Пекин изпрати своя фрегата за операцията по премахване на запасите от химическо оръжие на Сирия, пише БЛИЦ.

Въпреки това, експерти посочват, че Китай за първи път участва в учения в Средиземно море и е знаково, че го прави съвместно с Русия. Това може да се тълкува като демонстрация на Москва, че не е в международна изолация и е в състояние да провежда военни маневри.

Припомняме, че Русия вече сключи споразумение с Кипър, което позволява на руски военни кораби да използват кипърски пристанища при учения.

САЩ поглежда отвъд България и армията ни

САЩ се отказаха да разполагат въоръжение и техника у нас, а през 2015 г. няма планирано нито едно съвместно учение между българската и ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа