Русия моли ОССЕ да съдейства за спиране на щурма в Славянск

27682
Русия моли ОССЕ да съдейства за спиране на щурма в Славянск
Снимка: Getty Images/Guliver

Русия поиска от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ / да вземе мерки да се спре наказателната операция на киевските власти в източната част на Украйна, съобщи днес пред ИТАР-ТАСС постоянният представител на Русия в ОССЕ Андрей Келин.

"Ние се свързахме с ръководството на ОССЕ по повод с настъплението на въоръжените сили /на Украйна/ и поискахме да се предприемат стъпки за прекратяване на наказателната операция", зявил Келер пред генералния секретар на ОССЕ Ламберто Заниер и действания председател Дидие Буркхалтер. Заниер описал обстановката в Славянск като "нещо ужасно, което трябва незабавно да бъде прекратено". Буркхалтер се опитва да се свърже с президента на Украйна Олександър Турчинов и премиера Арсений Яценюк, а генералният секретар е разговарял с външния министър Андрей Дешица и украинците започват да им отговарят, посочи Келер.

Киевските власти предприеха днес в 05.00 ч. местно време операция в източния град Славянск, като силите на народното опълчение оповестили това със сигнал от сирена.

Както заяви пред ИТАР-ТАСС по телефона представител на опълчението, "започнало е пълно прочистване в града, извършен е десант от вертолет и с подкрепата на други вертолети са започнали сражения. В покрайнините се е появила бронетехника", над града постоянно патрулират вертолети. Няколко часа по-късно обаче постъпиха информации за свалени хеликоптери – един Ми-24 и един Ми-8. Станала е кратка престрелка около телевизионната кула на града. Народното опълчение твърди, че е отблъснало атаката на украинските военни. След това полетите на бойната авиация са били прекратени и е настъпило затишие. Както съобщи кореспондентът на ИТАР-ТАСС в града, сутринта взривове и стрелба не се чуват.

Вършбау: НАТО трябва да гледа на Русия като на противника

Заместник-генералният секретар на НАТО и бивш посланик на САЩ в Москва Александър Вършбау заявил пред журналисти, че пактът трябва да...

Мобилната връзка работела нормално. В сградата на Украинската служба за сигурност се намират журналисти, по улиците не се вижда никакъв обществен транспорт, нито таксита. Според представител на народното опълчение Славянск е напълно блокиран от украинската армия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com