Русия обяви за издирване лидера на беларуската опозиция Светлана Тихановска

2303
Русия обяви за издирване лидера на беларуската опозиция Светлана Тихановска
Снимка: Getty Images/Guliver

Русия обяви за международно издирване заради неуточнено престъпление лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановска, предадоха ТАСС и Ройтерс. Името й е било добавено в база данни на руското министерство на вътрешните работи. Не е ясно кога е станало това, но новината бе съобщена днес от руски медии, пише 24 часа.

Русия издирва Тихановска по член от Наказателния кодекс. Източник от руските правоохранителни органи обясни пред ТАСС, че тя е обявена за издирване от Беларус, но Русия също се е включила по силата на споразумението за съюзна държава.

Меркел се срещна с Тихановска

Беларуската опозиционерка Светлана Тихановска се срещна с кацлера на Германия Ангела Меркел, съобщи Интерфакс, позовавайки се на щаба н...

Лидерката на беларуската опозиция избяга в съседна Литва, страна-член на Европейския съюз, малко след изборите, на които президентът Александър Лукашено бе обявен за победител. Оттогава Тихановска, която не признава изборните резултати, призовава Лукашенко да се оттегли и се среща с европейски политически лидери, за да иска помощ от тях.

Лидерът на беларуската опозиция призова днес Франция да помогне на нейните сънародници, подложени на политически репресии, и на медиите в страната, разтърсвана от два месеца от протести срещу оспорваното преизбиране на президента Александър Лукашенко, предаде Франс прес. Тихановска отправи своя апел пред комисията по външни работи към Националното събрание, долната камара на френския парламент, където говори чрез видеоконферентна връзка.

"Помогнете на беларуския народ, помогнете му да избегне насилието и гражданския конфликт! Помогнете ни да излезем от тази криза по достоен начин, помогнете ни да организираме свободни и справедливи избори!", призова кандидатът на беларуската опозиция на президентските избори на 9 август. Тихановска повтори своя апел за "оказване на натиск" върху Лукашенко, който бе обявен за победител на изборите от Централната избирателна комисия. Изборните резултати обаче не бяха признати от опозицията, която започна масови протести, на които властите отговориха с репресии.

Тя поиска помощ и за "независимите журналисти" и "политическите затворници" в бившата съветска република. Давайки за пример Литва и Полша, Тихановска призова Франция също да приеме беларуски студенти "преследвани в своята страна, за да могат да продължат образованието си в чужбина". "Винаги сме се възхищавали на смелостта на френския народ и на политическата му култура. Днес беларуският народ също доказва своята смелост", каза тя и благодари на Франция и на нейния президент Еманюел Макрон за "безценната помощ". Макрон, който се срещна с Тихановска на 29 септември в Литва, обеща да помогне за посредничество на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за намиране на изход от политическата криза в Беларус.

Европейският парламент обмисля резолюция, с която да поиска строги санкции към Беларус

Председателят на Европейския парламент Дейвид Сасоли покани Светлана Тихановска в Европейския парламент, съобщава ТАСС, позовавайки се ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Факт е първата директива в ЕС за правата на работещите през онлайн платформи

Не искал руски паспорт: 88-годишен украинец избяга от окупирания Донецк с една раница на гръб

Руски заплати и отгоре, но няма лекари, учители, инженери в окупираните украински земи

"Мръсното бельо" на арестуван за корупция заместник на Шойгу бързо излиза: Живеел като герой от "Майстора и Маргарита" (ВИДЕО)

"Герой" от "спецоперацията": Бивш наемник на "Вагнер" влиза в затвора за жестоко изнасилване и убийство

Великобритания ще предаде на Украйна за първи път високоточни бомби с лазерно насочване

250 евро великденски добавки за пенсионерите с ниски доходи в Кипър

Съд, ако здравето ти е увредено от мръсен въздух: ЕС напредва с нов закон

Фон дер Лайен с драматично изказване за войната в Украйна и бъдещето на ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа