Русия обвини арестуваните учени, работили над хиперзвукови ракети, че предавали информация на Китай

16862
Русия обвини арестуваните учени, работили над хиперзвукови ракети, че предавали информация на Китай
Снимка: принтскрийн/YouTube

Вълната от дела за държавна измяна, която залива Русия след началото на войната в Украйна, достигна и най-големия научен център на родната отбранителна индустрия. Вчера стана ясно, че трима учени от Новосибирския институт по теоретична и приложна механика (ITAM), участвали в създаването на хиперзвукови самолети, са били арестувани от силите за сигурност. Днес стана известно, че те са обвинени по член, който предвижда максимално наказание от доживотен затвор, предава MoscowTimes.

Във вторник, 16 май, служителите на института публикуваха отворено писмо, в което съобщиха за ареста по подозрение в държавна измяна на Валери Звегинцев, доктор на техническите науки и главен научен сътрудник, основател на лабораторията по високоскоростна аерогазодинамика в института. От 7 април Звегинцев е под домашен арест. Неговият непосредствен ръководител, директорът на ITAM Александър Шиплюк, беше поставен в следствения арест в Лефортово през август миналата година, няколко дни след ареста на главния изследовател Анатолий Маслов. И двамата бяха обвинени по най-суровия член 275 от Наказателния кодекс на Руската федерация – за държавна измяна. Според Academ.info Маслов е бил заподозрян в предаване на данни, свързани с хиперзвукови технологии, на Китай.

Обвиниха украински командир в държавна измяна - убедил над 270 войници да се предадат

Държавното бюро за разследване на Украйна съобщи, че Костянтин Безсмертни - командир на 501-и батальон на морската пехота, е обвинен в ...

Недоволството нараства: Руски институт застана в защита на колеги, задържани за държавна измяна (СНИМКИ)

Шиплюк и Маслов работят над хиперзвукови ракети повече от 10 години. Те представиха експерименталния дизайн на подобни оръжия още през 2012 г. на научен семинар във Франция, отбелязва Ройтерс. Четири години по-късно се появи съвместна работа на двамата учени за аеродинамични изследвания при хиперзвукови скорости. През последните години Шиплюк се занимава и със защитното покритие на хиперзвукови ракети – работата му, цитирана онлайн, е посветена на тази тема, пише The Telegraph

Общо в Сибирския клон на Руската академия на науките, който е известен със своя силен потенциал в областта на физиката и математиката, бяха преследвани 16 души , включително бившият ръководител и академик на Руската академия на науките Александър Асеев. Един от учените, 54-годишният Дмитрий Колкер, ръководител на лабораторията по квантови оптични технологии в Новосибирския държавен университет, почина в следствения арест в Москва малко след като беше арестуван от ФСБ.

На 1 март 2018 г. президентът Владимир Путин обяви създаването на хиперзвукови оръжия в Русия по време на обръщението си към Федералното събрание. В анимирана презентация, демонстрираща изстрелвания в Съединените щати, Путин показа на депутати, сенатори и официални лица противокорабната ракета "Циркон" и междуконтиненталната балистична ракета "Авангард" с плъзгащ блок. Последният, според Путин, развива скорост над 20 MACH и се топи по време на полет. Освен това Путин представи и хиперзвуковата ракетна система "Кинжал", която според президента "гарантирано ще преодолее" не само съществуващите, но и перспективните системи за ПВО и ПРО.

След подпис на Путин: Държавната измяна в Русия вече се наказва с доживотен затвор

Руският диктатор Владимир Путин подписа закон за изменение на Наказателния кодекс, с който се въвежда доживотно наказание за държа...

Припомняме, че на 4 май командването на въоръжените сили на Украйна съобщи, че е свалило „Кинжал“ с помощта на американските системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, разработени още през 70-те години на миналия век, които Киев получи от Германия и Холандия. По-късно информацията за прехващането на ракетата беше официално потвърдена от Пентагона. Така бе развенчан митът за невъзможността този тип ракета да бъде спряна.

Кремъл отказа коментар относно задържането на учените по подозрение в държавна измяна. „Руските специални служби работят, те изпълняват функциите си, това е много сериозно обвинение“, каза той и добави, че само съд може да признае човек за виновен“, каза само говорителят на президента Дмитрий Песков на брифинг в сряда.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа