Русия освободи Керченския пролив

6638
Русия освободи Керченския пролив
Снимка: Getty Images/Guliver

Корабоплаването през Керченския пролив, който беше затворен вчера след като три украински кораба от Украинския военноморски флот бяха блокирани от руски кораби и по тях беше открит огън. Впоследствие Русия разположи танкер точно под открития тази година Кримски мост, за да попречи на навлизане на каквито и да е плавателни съдове през Керченския пролив.

Новината за освобождаването на пролива беше съобщена от ръководителя на руското държавно предприятие "Кримски морски пристанища" Алексей Волков пред РИА Новости. Москва и стартира криминално дело заради незаконно преминаване в руски териториални води от страна на украинските кораби.

В Киев подпалиха руска дипломатическа кола (ВИДЕО)

Автомобил с руски дипломатически номера изгоря тази нощ в центъра на Киев, предаде БГНЕС. Сигналът за пожара е постъпил в 2:00 часа мес...

Преминаването на кораби през Керченския пролив е уредено в Договор за сътрудничество в използването на Азовско море и Керченския пролив. В чл. 2 от този документ се казва следното: "Търговските и военните кораби, както и други правителствени кораби, плаващи под флага на Руската федерация или Украйна, които се експлоатират с нетърговска цел, се ползват от свободата на корабоплаване в Азовско море и Керченския проток". Именно заради това Киев обвини Москва, че нарушава Конвенция на ООН по морско право.

Припомняме, че вчера сутринта два бронирани украински катера с артилерийско въоръжение "Бердянск" и "Никопол" и буксирът "Яни Капу" са минали през Керченския проток и според руските власти те са извършили "пореден опит за незаконни действия" в пределите на териториалното море на Руската федерация, не са реагирали на предупрежденията за незабавно спиране и са извършили опасни маневри. И трите кораба са задържани, на трима ранени военнослужещи украинци е оказана медицинска помощ. Опасност за живота няма за нито един от тримата.

От Федералната служба за сигурност на Русия твърдят, че на украинците им е пределно ясен редът за преминаване на военни кораби през териториалното море на Русия и през Керченския проток. На помощ на украинските съдове в Азовско море са били изпратени други военни кораби - два бойни кораба, но скоро са получили нареждане да се върнат в Бердянск, а в района са вдигнати самолети Су-25 и щурмови хеликоптери Ка-52. ФСБ подчертава, че "киевските ръководители, предприемащи подобни опасни и безотговорни решения, би трябвало да помислят за последствията от действията си". От руска страна обещават да оповестят публично доказателства за подготовката и провеждането от Киев на провокационните действия на военноморските сили на Украйна.

Заради случилото се ще има извънредно заседание на Съвета на сигурност на ООН - в 11:00 часа източно американско време, в Ню Йорк.

Украйна въведе военно положение заради конфликта с Русия в Азовско море

Заради разразилия се конфликт с Русия в Азовско море и блокирането на Керченския кораб при Кримския мост от голям руски товарен кораб, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа