Русия предупреди Дания с ядрени ракети

49855
Русия предупреди Дания с ядрени ракети
Снимка: Getty Images / Guliver

"Не мисля, че датчаните напълно разбират последиците от присъединяването на Дания към възглавявания от САЩ противоракетен щит (ПРО). Ако това се случи, датските военни кораби ще станат мишена за руските ядрени ракети", това заяви руският посланик в Дания Михаил Ванин, съобщи Jyllands-Posten.

Ванин призова Копенхаген да не се присъединява към ПРО на НАТО, която руската страна оценява като заплаха за безопасността си, допълва РИА Новости.

Руски зам.-министър: Искаме да си сътрудничим с НАТО

Русия не търси конфронтация с НАТО, а точно обратно - обявява се за сътрудничество с него. Това заяви заместник-министърът на отбраната...

Москва иска да се потвърдят уверенията за "ненасоченост" на противоракетния щит срещу Руската федерация в юридически обвързваща форма.

През март 2014 година САЩ, а през април и НАТО прекратиха диалога с Русия за противоракетния щит, заради кризата в Украйна.

От своя страна външният министър на Дания Мартин Лидегорд заяви, че разгърнатият противоракетен щит има отбранителен характер и не е насочена към Руската федерация.

Ние не сме съгласни с Русия за много неща, но е важно да не се нагнетява напрежението, добави още Лидегорд.

В  руската военна доктрина е посочено, че създаването и разгръщането на системи от стратегическата противоракетна отбрана, подриващи глобалната стабилност и нарушаващи съотношението на силите в ракетно-ядрената сфера, е една от основните външни военни опасности.

Плевнелиев отказа да присъства на парада в Москва на 9 май

Президентът на България Росен Плевнелиев е получил покана за участие в тържествените мероприятия по случай 70-годишнината от края на Вт...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com