Русия продаде "Роснефт" на швейцарци и катарци

2654
Русия продаде "Роснефт" на швейцарци и катарци
Снимка: Getty Images / Guliver

Сделката по приватизацията на "Роснефт" е завършена. Това е съобщил ръководителят на руската компания Игор Сечин на президента на страната Владимир Путин, съобщава Агенция "Фокус". Стратегически инвеститори при приватизацията на акциите са консорциумът на швейцарската минна компания Glencore и суверенния фонд на Катар.

В държавния бюджет след приватизацията на „Роснефт“ ще постъпят 10,5 млрд. евро. Руският държавен глава е настоял за поетапно конвертиране в рубли на средствата от приватизацията на компанията, за да се избегнат колебанията на валутния курс, пише Агенция "Фокус".

Glencore очаква сделката по придобиването на акциите на „Роснефт“ да приключи до средата на декември. Това се казва в съобщение за пресата на британско-швейцарската търговска компания. Швейцарската компания ще плати за дела в „Роснефт“ със собствени акции на стойност 300 млн. евро. В рамките на сделката Glencore ще сключи споразумение с „Роснефт“ за покупката на 220 хиляди барела петрол дневно за срок от пет години.

Печалбата на "Роснефт" се срина със 71%

Руският държавен петролен гигант "Роснефт" отчете спад на нетната печалба през третото тримесечие със 71% до едва 26 млрд. рубли (около...

Приватизацията на „Роснефт“ ще се случи въпреки очакванията и прогнозите. Какви привилегии са получили инвеститорите, купили „Роснефт“ на пазарна цена, не е известно. За Glencore това може да са отстъпки при закупуването на петрол, за Катар - участието на Русия в съкращаването на добива в ОПЕК.

Сделката стана абсолютна изненада за пазара, очаквал „Роснефт“ сам да изкупи пакета.

Акциите на Glencore се покачиха с няколко процента при началото на борсовата търговия в Хонконг в четвъртък, на фона на участието на компанията в приватизацията на „Роснефт“ . Акциите на Glencore са поскъпнали с 3,17% до 29,3 хонконгски долара.

Тъмният момент

Русия продава още 10% от "Роснефт" догодина

Правителство на Русия е готово да продаде догодина още 10% от акциите на „Роснефт”, съобщава RNS. Така делът на държавата ...

Припомняме, че заради "Роснефт" беше арестуван досегашният икономически министър на Русия Алексей Улюкаев, който има обвинение за корупция. 

Улюкаев е обвинен в приемане на подкуп в размер на 2 млн. долара за издаване на положителна оценка от министерството, позволяваща на „Роснефт“ да купи мажоритарния дял от акциите на държавната компания „Башнефт“ в размер на 50,8 на сто. Срещу него е възбудено дело за получаване на подкуп в особено големи размери. Максималното наказание за това престъпление, ако бъде доказано в съда, е глоба в размер 80-100 пъти размера на взетия подкуп, лишаване от право да заема определени длъжности в срок от 8 до 15 години и лишаване от свобода за 8 до 15 години.

Арестът беше от изненадващ предвид факта, че Улюкаев официално даде отрицателно становище за сделката между "Роснефт" и "Башнефт". Против сделката бяха руският премиер Дмитрий Медведев и руският министър на енергетиката Александър Новак. В началото на септември тази година Улюкаев обяви, че няма законови пречки пред това "Роснефт" да участва в процедурата по приватизация на "Башнефт". Шефът на "Роснефт" Игор Сечин, който е дългогодишен сътрудник на Владимир Путин, направи сметка, че руският бюджет може да спечели повече, ако позволи на неговата компания да купи контролния пакет в "Башнефт". "Роснефт" може да си позволи да плати 5 млрд. долара за пакета от акции, тоест с премия спрямо цената на акциите на компанията на пазара. При последващата приватизация на 19,5% от "Роснефт" в хазната ще влязат и още 11 млрд. долара, посочи още Сечин. Оценката на дела е на италианската банка Intesa Sanpaolo.

Оценката на Сечин беше в противовес на тази на руския премиер Дмитрий Медведев и на вицепремиера Игор Шувалов. Шувалов дори предложи първо да бъде приватизирана част от самата "Роснефт", а едва тогава "Башнефт".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Сателитите показват: Болезнени загуби за Русия след украински удари (ВИДЕО)

Масирана украинска атака с дронове: 50 свалени според Русия (ВИДЕО)

Търсят се соларни специалисти: Това е може би една от най-перспективните професии в бъдеще

В Германия работят повече от всякога: 55 милиарда часа работа - рекорд!

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа