Русия възражда доброволните граждански патрули

21807
Русия възражда доброволните граждански патрули
Снимка: Getty Images / Guliver

Най-голямата държава в света е на път да възобнови дейността на доброволните граждански отряди. Това ще се случи, ако законопроектът с предложението бъде одобрен от Държавната дума на Русия утре, когато ще бъде гледан на второ четене, съобщава „Росийская газета”, цитирана от Стандарт Нюз.

Такива отряди действат отдавна в много региони, където цивилни граждани на обществени начала патрулират заедно с полицията или дежурят в собствените си входове.

Русия пресява имигрантите с изпити

За намаляване на потока от нискоквалифицирана работна ръка Русия въвежда единен изпит за имигрантите, предаде БГНЕС. Вместо тест по ру...

Правда.ру разказва за един такъв отряд в Калуга, където има доброволческа група, съставена от жени на възраст от 65 до 80 години. Жените излизат всяка вечер на бойно дежурство в районите, където живеят. Наричат ги "бабушкин патрул".

Очаква се законът да упълномощи патрулите заедно с полицията да проверяват документи, да задържат хулигани и други правонарушители, да спасяват пострадали при стихийни бедствия, аварии и катастрофи, и дори да участват в охраната на държавната граница. Предвижда се отрядите да бъдат само помощници на полицията, без правомощия да заместват официалните органи на реда.

Законът бе приет на първо четене в края на септември, като е необходимо и одобрението на Съвета на Федерациите и на Президента. От опозиционната партия Яблоко се обявиха против закона и на 16 ноември организираха протест срещу легализирането на отрядите.

След ислямската революция в Иран са създадени отряди на басиджи(доброволци; на снимката) . Ръководи ги Корпусът на гвардейците на ислямската революция, който организира за тях редовно военно обучение. Басиджите патрулират из улиците и бдят за спазването на ислямския морал.

Варшава се извини за атаката на руското посолство

Бруталната атака от страна на полски националисти срещу руското посолство във Варшава предизвика мигновена руска реакция. Москва официа...

В повечето латиноамерикански и африкански страни обаче доброволните отряди са се превърнали в "ескадрони на смъртта".

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа