Руската армия започна мащабни маневри в Средиземно море

2016
Руската армия започна мащабни маневри в Средиземно море
Снимка: Getty Images/Guliver

Руските въоръжени сили започнаха днес мащабни маневри в Средиземно море, в които участват самолети, способни да носят свръхзвукови ракети, предаде Асошиейтед прес. Tова според агенцията е демонстрация на сила на фона на ескалацията на напрежението след инцидента с британски боен кораб в Черно море, предава 24 часа.

Москва заяви, че в сряда неин боен кораб е произвел предупредителни изстрели и боен самолет е пуснал бомби на пътя на британския ескадрен миноносец "Дифендър", за да го принуди да напусне района край Крим, който Русия смята за свои териториални води. Лондон отрича тази версия, като заяви, че по кораба не е стреляно и той е плавал в украински териториални води.

Русия мисли да създаде специални зони за защита от всякакви вражески ракети

Руските военни смятат да създадат "зони на смъртта", които ще бъдат напълно недостъпни за вражески крилати ракети, оръжия с прецизно на...

Руските учения започнаха днес в Източната част на Средиземно море, докато в района се намират британски военноморски кораби. По-рано тази седмица британски и американски изтребители Ф-35 от самолетоносача "Куин Елизабет" извършиха бойни мисии срещу "Ислямска държава". Русия води военна кампания в Сирия от септември 2015 година. Нейното участие позволи на сирийския президент Башар Асад да си върне контрола над по-голямата част от страната след опустошителна гражданска война.

Руското министерство на отбраната заяви, че в руската военновъздушна база "Хмеймим" в сирийската провинция Латакия са пристигнали група изтребители МиГ-31, способни да носят свърхзвукови ракети "Кинжал". Самолетите ще вземат участие в учението. Това е първият случай, при който бойни самолети, способни да пренасят ракети "Кинжал", са разполагани извън границите на Русия. Според руските въоръжени сили ракетата лети с 10 пъти по-голяма скорост от тази на звука и има обхват до 2000 км. Министерството на отбраната заяви, че в маневрите в източната част на Средиземно море ще участват няколко военни кораба, две подводници и бомбардировачи с голям обсег Ту-22М3, както и други бойни самолети.

Свръхзвуковите Ту-22М3 бяха разположени в Сирия за пръв път миналия месец, показвайки засилването на руското военно присъствие в Средиземно море. Руската армия модернизира пистата в сирийската база, за да позволи кацането на тежки бомбардировачи и построи втора писта. Русия модифицира и разшири и военната база в сирийското пристанище Тартус, единствения подобен обект на Русия извън територията на бившия СССР. Руската армия засили броя и мащаба на ученията си на фона на сериозното обтягане на отношенията със Запада, които достигнаха до едно от най-ниските си равнища след Студената война, след като Москва анексира през 2014 г. украинския полуостров Крим. През последните години руският флот се върна към практиката на постоянна ротация на военните си кораби в Средиземноморието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа