Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски новини: Навални го няма, нов голям взрив в окупираната част на Украйна (ВИДЕО)

09 декември 2023, 21:39 часа • 11926 прочитания

Къде е Алексей Навални и в какво състояние - новини като сигурен отговор няма. Сътрудници на излежаващия присъда руски опозиционен политик Алексей Навални изразиха опасения за здравословното състояние на 47-годишния критик на Кремъл, предаде ДПА.

От 5 дни екипът на Навални не е в състояние да установи контакт с него. Навални е затворен в наказателна колония.

В петък екипът на Навални съобщи, че е силно загрижен за здравето и оцеляването му, след като не беше осъществена видеовръзка с опозиционния активист по време на съдебно заседание. Екипът на Навални каза, че от руската затворническа администрация обяснили, че прекъсване на електричеството е било причина за липсата на видеовръзка.

Още: Удължиха ареста на трима адвокати на Алексей Навални

Все още няма новини от него, каза днес за ДПА говорителката на Навални Кира Ярмиш. Адвокатите на Навални се опитват да се свържат с него от 5 дни, но руските власти им отказаха достъп, добавя БТА. Писма до и от Навални не са били получавани от седмица, според негови сътрудници.

Официално Навални се намира в затворническа колония в град Ковров, Владимировска област, на 260 километра източно от Москва. Опозиционерът беше осъден на 19 години затвор по обвинения, определяни от международната общност за скалъпени, и е смятан политически затворник. Навални беше признат за виновен по обвинения, свързани с дейността на неговата антикорупционна фондация и изявления на негови високопоставени сътрудници - това беше определено за "екстремизъм": Кошмар: Осъдиха Алексей Навални на още 19 години затвор

Новините идват на фона на стартираната от организацията на Навални кампания срещу издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. Тя призовава руснаците да не гласуват за Путин, но същността ѝ е той да бъде принуден да говори по теми, за които няма отговори - като войната в Украйна.

Войната в Украйна

Междувременно, в окупираната от руснаците Макеевка избухна страховита експлозия. Официална информация какво точно се е случило няма - нито в големите руски информационни агенции (в канала си в Телеграм РИА Новости единствено казва, че Въоръжените сили на Украйна два пъти обстреляли Макеевка), нито в официалните телеграм канали на "лидера" на т.нар. ДНР (Донецка народна република) Денис Пушилин и самата ДНР, но в социалните мрежи има много видеа.

Версиите - ударена е руска база за горива, вероятно с ракета. Има и предположение, че може да е ударена бензиностанция - пожарът обаче е наистина огромен.

Още: Нови взривове в Макеевка, под прицел е нефтено депо (ВИДЕО)

Междувременно, след руски обстрел в Купянск са загинали две жени, един мъж е ранен.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес