Руското разузнаване стои зад писмата бомби в Испания, твърди "Ню Йорк Таймс"

1424
Руското разузнаване стои зад писмата бомби в Испания, твърди "Ню Йорк Таймс"
Снимка: Getty Images

Главното разузнавателно управление на Русия (ГРУ) стои зад писмата бомби, пратени до украинското посолство в Мадрид и други обекти в Испания в края на миналата година, твърди „Ню Йорк Таймс“. Според изданието - от ГРУ са наредили на свои сътрудници от базирана в Русия група, възхваляваща превъзходството на бялата раса, да извършат кампанията. Най-значимите мишени в нея бяха испанският премиер Педро Санчес, министърът на отбраната Маргарита Роблес и чуждестранни дипломати.

Информацията на NYT се базира на американски и европейски официални лица. Испанските и чуждестранните следователи все още проверяват кой е изпратил шестте писма бомби в края на ноември и началото на декември.

Тежки присъди за двамата братя от Швеция, шпионирали в полза на Русия

Окръжният съд в Стокхолм осъди тежко двамата шведски граждани от ирански произход, обвинени в шпионаж в полза на руското военно разузна...

Припомняме, че първо пощенски плик се взриви в посолството на Украйна в Мадрид, като един човек – сътрудник на дипломатическата мисия – пострада и беше настанен в болница. После писмо с взривно вещество бе изпратено до сателитен център на ЕС в Торехон де Ардос, който дава информация на Киев, до оръжейната компания Instalaza в Сарагоса, която снабдява Украйна с ракетни установки C90, а накрая подобен плик се озова в посолството на САЩ в Мадрид. След като серията от писма бомби бе разкрита, премиерът Педро Санчес разкри, че още преди това – на 24 ноември – е получил такъв плик. Това важеше и за министъра на отбраната Роблес.

През последните седмици разследващите се съсредоточават върху Руското имперско движение - радикална група, която има членове и сътрудници в цяла Европа и центрове за обучение от военен тип в Санкт Петербург, казват източниците на NYT. Смята се, че групата, която е обявена за глобална терористична организация от Държавния департамент на САЩ, има връзки с руските разузнавателни служби. Важни членове на групировката са били в Испания, а полицията там е проследила връзките ѝ с крайнодесни испански организации.

Американски служители твърдят, че руските офицери, които са ръководили кампанията, изглежда са имали намерение да държат европейските правителства неподготвени и може би тестват прокси групи, в случай че Москва реши да ескалира конфликта. Очевидната цел на акцията е била да се сигнализира, че Русия и нейните пълномощници могат да извършат терористични удари в цяла Европа, включително в столиците на държавите членки на НАТО. Испания е член на Алианса и предоставя военна и хуманитарна помощ на Украйна, както и дипломатическа подкрепа.

ОЩЕ: "Важно е да поддържаме контакт и с Путин": Испанският премиер се обяви за преговори с руския президент

Според американски и европейски служители няма признаци, че Москва е готова да се ангажира с широкомащабни тайни атаки или саботажи в Европа. Причината е, че руските служители смятат, че това би могло да предизвика отговор от страна на НАТО и скъпоструващ, по-широк конфликт. Изчисленията на Путин относно терористичните атаки могат да се променят, ако Москва продължи да търпи сериозни неуспехи на фронта в Украйна, твърдят от САЩ. Путин е предоставил на своето военно разузнаване широка свобода на действие за разработване и провеждане на тайни операции в Европа, но степента, в която Кремъл е участвал в акцията с писмата бомби, не е ясна, казват източниците.

ГРУ - скритият коз в руската политика за ликвидиране на предатели

Два поразителни факта от чешкото разследване за ролята на Главно разузнавателно управление (ГРУ) в експлозиите на складове за боеприпас...

"Това изглежда като предупредителен изстрел", твърди Нейтън Сейлс, координатор по въпросите на борбата с тероризма в Държавния департамент в администрацията на Тръмп, когато Руското имперско движение беше обявено за терористична организация. "Това е сигнал от страна на Русия, че е готова да използва терористични пълномощници, за да атакува в тила на Запада".

Руските офицери, които стоят зад кампанията в Испания, работят за Главното разузнавателно управление (ГРУ) - една от най-агресивните разузнавателни служби на Москва. През последните години групата безнаказано провежда смъртоносни тайни акции. Свързана е с намеса в американските избори през 2016 г., както и със свалянето на полет MH17 на Малайзийските авиолинии над Донбас две години по-рано.

Според американски и европейски служители в областта на сигурността - една част от ГРУ, отдел 29155, се е опитала да дестабилизира Европа чрез опити за преврати и убийства. Сред агентите ѝ са руски ветерани от войната и тя е била толкова потайна, че повечето оперативни работници на ГРУ вероятно не са знаели за съществуването ѝ. Американски и съюзнически служители са научили за звеното едва през последните години.

САЩ подозират, че руските офицери, участвали в акцията в Испания, са част от 161-и Център за подготовка на специалисти със специално предназначение, в чийто щаб в източната част на Москва се помещава подразделение 29155, наред с други групи. Испанските следователи са идентифицирали "лица, представляващи интерес", за които смятат, че са участвали в атаките. Говорителят на испанското посолство във Вашингтон обаче е отказал коментар.

Служители на американското и британското разузнаване работят по разследването съвместно с испанската национална полиция и контраразузнаването. Подозренията им за Руското имперско движение и ГРУ се зараждат в края на миналата година, скоро след откриването на бомбите, твърдят американски служители. Радикалната група е само частично свързана с руското правителство. Ръководството на движението критикува некомпетентността на Министерството на отбраната във войната в Украйна и обвинява Путин в корупция. Въпреки това, тъй като групировката споделя целите на Москва да подкопава западните правителства и да сее хаос в Европа, руското разузнаване е успяло да повлияе на операциите ѝ, твърдят източниците на NYT.

Киев: 31 украински мисии в чужбина са получили заплахи

През последните два дни "подозрителни пликове" са били изпратени до украинските посолства в Италия, Полша, Португалия, Румъния и Дания,...

Възможността да се използва Руското имперско движение като марионетна сила в определен период от време е полезна за руското разузнаване, особено защото това затруднява съперничещите си държави да приписват такива действия на руското правителство. През април 2020 г. Държавният департамент на САЩ обяви групата и нейното ръководство за глобални терористи, като за първи път такъв етикет беше поставен на организация, която възхвалява превъзходството на бялата раса.

"Руското имперско движение е предоставяло паравоенно обучение на бели супремасисти и неонацисти в Европа и активно работи за сплотяването на този тип групи в общ фронт срещу предполагаемите им врагове", се казва в позицията на Вашингтон.

Групата има два центъра за обучение в Санкт Петербург, които "вероятно се използват за нападения в гористи местности и градове, за обучение с тактически оръжия и ръкопашен бой". Ръководителите, посочени от Държавния департамент, са: Станислав Анатолиевич Воробьов, основал групировката в Санкт Петербург през 2002 г.; Денис Валиулович Гариев, ръководител на нейното паравоенно подразделение - Руския императорски легион; и Николай Николаевич Трущалов, организатор на дейността на групировката в чужбина.

САЩ твърди, че двама шведи, извършили серия от бомбени нападения в Гьотеборг през 2016 г. и впоследствие арестувани, са участвали в курс за обучение, проведен от руската група.

В резултат на писмата бомби в Испания, служителите на разузнаването и на службите за борба с тероризма на САЩ са увеличили вниманието си към Руското имперско движение. По тази линия са актуализирали списъците за наблюдение на терористи, за да набележат заподозрени лидери на групата или нейни членове.

Координирана атака: И испанският премиер получил плик с взривно устройство

Испанските сили за сигурност откриха поредно предполагаемо взривно устройство, скрито в плик и изпратено до официална институция, само ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Учени: Не давайте смартфон на децата си преди 13-годишна възраст

Зеленски: Членството на Украйна в ЕС е мечта, която скоро ще стане реалност

Великобритания започва проверки на храните от Евросъюза

Заради закона за чуждестранните агенти: Тежки сблъсъци между протестиращи и полиция в Тбилиси (ВИДЕО)

AstraZeneca признала, че ваксината ѝ срещу COVID може да предизвика тромбоза?

Полша официално подаде заявка за приемане на ядрени оръжия на НАТО

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа