Руското външно министерство обвини Израел в подкрепа на неонацизма в Киев, вместо да се извини

2562
Руското външно министерство обвини Израел в подкрепа на неонацизма в Киев, вместо да се извини
Снимка: iStock

Руското външно министерство обвини Израел, че подкрепя "неонацисткия режим в Киев" и нарече "антиисторическо" изявлението на израелския външен министър Яир Лапид, че евреите не са се унищожавали взаимно по време на Холокоста.

 

„Обърнахме внимание на антиисторическите заявления на ръководителя на израелското външно министерство, които до голяма степен обясняват курса на сегашното израелско правителство за подкрепа на неонацисткия режим в Киев“, съобщава руското външно министерство в Twitter. В Actualno.com предпочетохме да направим екранна снимка на туита, тъй като напоследък често се случва руски официални лица да правят изявления, а след това да трият публикациите си.

Освен това руското външно министерство се позовава на своя статия, която подробно обяснява "антиисторичността" на заявлението на Лапид. Статията предоставя избирателни примери за съучастие на евреи с нацисти по време на Втората световна война. В изявлението се повтарят думите на Сергей Лавров, че „еврейският произход на президента не е гаранция за защита от буйния неонацизъм в страната“. Като друг пример за подобен „разгул“ се посочва Латвия, където президентът „прикрива реабилитацията на Вафен-СС в страната“ (посочена е връзка към пропагандното издание Sputnik).

От руското Министерство на външните работи добавят, че израелското правителство игнорира „епидемията от унищожаване и оскверняване на паметници на истинските праведници на народите по света – войниците на Червената армия, които спряха Холокоста и спасиха еврейския свят“, а „каквото реално съществува в Украйна е най-крайният антисемитизъм и ромофобия, за които дори да се мисли доскоро беше немислимо”. Статията завършва с обвинение на Украйна в подкрепа на неонацизма: „особено неморално е такова „държавно строителство“ за страна, която е загубила 1,5 милиона евреи по време на Холокоста и в чиято столица има мемориал на загиналите в Бабий Яр“.

На 1 май, в интервю за италианска телевизия руският външен министър Лавров заяви, че „сред евреите са най-запалените антисемити“, а Хитлер има еврейска кръв“, в отговор на въпрос как е възможен антисемитизмът в държава, ръководена от евреин. На това изявление отговори първо израелският външен министър Яир Лапид, а след това - и украинският президент Владимир Зеленски.

В отговор Лапид нарече думите на Лавров непростими и възмутителни, както и „ужасна историческа грешка“. „Евреите не са се убивали по време на Холокоста. Обвиняването на самите евреи в антисемитизъм е най-долното ниво на расизъм срещу евреите. <...> Нацистите преследваха евреите, само нацистите бяха нацисти, само нацистите извършваха систематично унищожаване на еврейския народ”, казва той.

Лапид заявява още, че руската страна трябва да се извини за изказването на Лавров. „Работим усилено, за да поддържаме добри отношения с Русия, но има граница и този път тя е прекрачена. Руското правителство трябва да се извини на нас и на еврейския народ“, каза ръководителят на израелското външно министерство.

„Как може изобщо да се каже такова нещо в навечерието на годишнината от победата над нацизма? Тези думи означават, че висшият дипломат в Русия прехвърля вината за престъпленията на нацистите върху еврейския народ. Нямам думи“, отговори Зеленски на свой ред.

На 1 март ракетна атака в Киев удари територията на мемориалния комплекс Бабий Яр, който се цитира в съобщението на Министерството на външните работи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

С дронове: Украйна спря тока в Русия на няколко места

Кръв в Грузия заради полицията: Още един опозиционер пострада сериозно (ВИДЕО)

Русия пак удари Одеса с ракети (ВИДЕО)

Последиците от "руския закон" в Грузия: Жестоки боеве пред парламента (ВИДЕО)

Подпалиха къщата на директора на Rheinmetall: Заради оръжието за Украйна

ATACMS удари руски военен полигон. В Москва се хвалят с пленени западни танкове (ВИДЕО)

Десетки са ранени при инцидент на първомайски парад в Германия

Навръх годишнината от присъединяването в ЕС: Хвърлиха коктейл „Молотов“ по историческа синагога във Варшава (СНИМКА)

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа