Руснаците разстреляха двама украински тийнейджъри, обвиняваха ги в диверсия (ВИДЕО)

11087
Руснаците разстреляха двама украински тийнейджъри, обвиняваха ги в диверсия (ВИДЕО)
Снимка: принтскрийн/Facebook/Служба розшуку дітей

Руските военни в окупирания южен украински град Бердянск са убили двама тийнейджъри - Никита Ханганов и Тигран Ованесян. Службата за издирване на деца на Украйна съобщава, че момчетата са били преследвани и тормозени от окупационната власт в продължение на месеци и са били заплашени по скалъпено обвинение с присъда от до 20 години затвор. От Службата заедно с правозащитници се опитваха още от есента на миналата година да привлекат вниманието на международната общественост към случая с двете момчета, но историята завърши трагично.

Руските окупатори обвиняваха двамата тийнейджъри, че подготвят диверсия на железопътната линия в Мелитопол. Двете момчета са били измъчвани преди да им бъдат повдигнати обвинения, тормозени са и техните семейства. 

Координаторът на Медийната инициатива за правата на човека Олга Решетилова разказва, че през септември 2022 г. "разследващите" са отвлекли Тигран от къщата, в която живеел с баба си и го изтезавали в продължение на 5 дни - побой, мъчения с ток, бил е изведен в полето като е била имитирана екзекуцията му. През това време баба му идвала всеки ден в участъка, молейки Тигран да бъде освободен, пише "Фокус".

ОЩЕ: Медведев бесен на полския президент: Заслужава да го разпънем между четири коня на Червения площад 

Руските следователи подготвяха съдебен процес срещу момчетата - Никита е бил обвинен в кражба, а Тигран в подготовка на саботаж. Преди дни следовател с въоръжен ескорт е отишъл в домовете на тийнейджърите, но те успели да избягат. 

Ден преди убийството тийнейджърите са били отново прибрани в полицейския участък, след това са били освободени. Версията на руската власт в града е, че те са нападнали полицейски служители и са загинали в престрелка с тях. Излезе и видео с едно от момчетата, снимано както се твърди преди смъртта му, в което то държи автомат и казва: "Това е всичко, това е смъртта. Прощавайте. Слава на Украйна!"

Роднините на момчетата обаче сигнализират за много несъответствия. Половин час преди следователят да им се обади с новината, че момчетата са убити, майката на Тигран е разговаряла с него по телефона. Той е бил спокоен и й казал, че двамата се разхождат и обмислят как да отпразнуват рождения ден на Никита - днес, 25 юни, момчето трябваше да навърши 17 години.

"Има много несъответствия във фактите, времето, дрехите, с които са били. Родителите все още не са видели телата на момчетата. Но от вчера вечерта в домовете им провеждат обиски и ги разпитват. Това дава основание да се постави под въпрос основната версия на следствената комисия - че момчетата били нападнали полицаи. Родителите на Никита и Тигран смятат, че цялата престрелка и публикуваното видео с момчето уж преди смъртта му са били изфабрикувани", казва Олга Решетилова.

ОЩЕ: Путин се появи на живо на две места едновременно: Изпусна ли Кремъл от поглед двойниците? 

Междувременно украинските следствени органи започнаха наказателно производство по обвинение за убийството на тийнейджърите. От Медийната инициатива за правата на човека също са започнали собствено разследване на обстоятелствата около убийството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com