Само трима от арестуваните за посегателствата на Нова година в Кьолн са бежанци от Сирия и Ирак

3331
Само трима от арестуваните за посегателствата на Нова година в Кьолн са бежанци от Сирия и Ирак
Снимка: Getty Images/Guliver

Трима от 58-те заподозрени и арестувани във връзка с масовите сексуални посегателства по време на новогодишната нощ в германския град Кьолн са били бежанци от Сирия или Ирак, съобщава Independent.

Сред обществеността в Германия и Европа се наложи мнението, че основно бежанци са извършители на сексуалните атаки. От началото на година имаше и редица нападения над бежански центрове. Това стана, след подадените повече от 1000 жалби за нападения над жени около Нова година на централната гара в Кьолн. Същевременно случаите доведоха до масово недоволство от политиката на отворени врати, провеждана от канцлера на Германия Ангела Меркел.

Отново сексуални посегателства в Кьолн

22 сексуални посегателства регистрира полицията в Кьолн след вчерашния първи ден на местния карнавал. За различни противообществени про...

В неделя,14 февруари, стана ясно, че от арестуваните само двама са наскоро са дошли от Близкия изток – двама от Сирия, а другият от Ирак.

По-голямата част от заподозрените са от Алжир (25 души), Тунис (трима) и Мароко (21). Трима са германски граждани, по информация на прокурора на Кьолн Улрих Бремер.

Пред германския в. Die Welt, Бремер обясни, че от 1 054 жалби 600 са били оплаквания от кражби, а не от сексуално посегателство.

В понеделник, Бремер обаче заяви, че думите му не са били правилно интерпретирани, добавяйки, че мнозинството от арестуваните „попадат в категорията на бежанци“. Той посочи, че някои от тях са влезли в Германия, заявявайки, че искат да кандидатстват за бежански статус, а други официално са подали заявление за кандидатстване. По принцип за бежанец се смята този, на който му е предоставен бежански статус или е напуснал зона на военни конфликти.

ВМРО на протест срещу насилието над жени в Кьолн

ВМРО излезе на протест срещу насилието над жени в германския град Кьолн, което се случи по време на посрещането на новата 2016 година. ...

През януари германското правителство обяви планове за включване на три северноафрикански страни в списъка на „сигурни страни“, а именно Алжир, Мароко и Тунис. С това хора от тези държави, които кандидатстват за закрила, е малко вероятно да получат статус.

Наскоро назначеният полицейски директор в Кьолн Юрген Матиес заяви, че техниката използвана при нападенията в Кьолн за ограждане на жените и отделяне от приятелите им, изглежда, че идва от страни, в които, по думите му, хората може да са запознати с тази практика. По думите на Матиес няма доказателства, че атаките на новогодишната нощ са били планирани, а по-скоро идеята е била разпространена в социалните мрежи.

По данни на полицията подадени са 1 075 жалби за криминални престъпления, включително 467 жалби за сексуални посегателства от обида до изнасилване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа