X
 
 

САЩ свиват военното си присъствие в Африка

856 1
САЩ свиват военното си присъствие в Африка
Снимка: Pixabay
Съединените щати искат да намалят военното си присъствие в Африка, заяви командващия на обединения комитет на началник-щабовете, докато Франция е домакин на лидерите от Сахел, тъй като се стреми да засили борбата срещу джихадистите в региона, предаде АФП.

Председателят на ОКНЩ на САЩ генерал Марк Мили каза, че ресурсите "могат да бъдат намалени и след това изместени, или за увеличаване на готовността на силите в континенталните щати, или изместване към" района на Тихия океан.

САЩ ще увеличат военното си присъствие в Гърция

САЩ ще увеличат допълнително военното си присъствие в Гърция, като в това влиза увеличаване на американските кораби и самолети, както и...

Той пристигна в Брюксел за разговори с колегите си от НАТО.

Съобщението следва призива на президента Доналд Тръмп миналата седмица НАТО да направи повече в Близкия изток и идва, когато френският президент Еманюел Макрон събира колегите си от Буркина Фасо, Чад, Нигер, Мали и Мавритания.

Мили каза, че шефът му, министърът на отбраната Марк Еспър, не е решил какви промени да направи.

"Ние разработваме варианти, които министърът да разгледа, и ние разработваме тези варианти в координация с нашите съюзници и партньори", каза Мили.

След като 13 френски войници бяха убити при инцидент с хеликоптер в Мали миналия месец, Макрон иска лидерите от Сахел публично да възстановят подкрепата си за френското военно присъствие от 4600 души, след местни демонстрации срещу него.

Захарова: НАТО увеличава военното си присъствие в близост до Русия

НАТО увеличава военното си присъствие в близост до границите с Русия. Това съобщи на редовния си брифинг говорителят на Руското министе...

Съединените щати искат да намалят броя на своите войски, разположени в Африка през следващите няколко години, за да се съсредоточат повече върху реакцията на заплахите, отправени от Русия и Китай.

Вашингтон разполага с около 7000 бойци от специалните части на ротация в Африка, извършващи съвместни операции с националните сили срещу джихадистите, особено в Сомалия.

Други 2000 военнослужещи провеждат обучителни мисии в около 40 африкански страни и участват в съвместни операции, по-специално във френската операция „Баркане“ в Мали, в която те предоставят основно логистична помощ.

Една от възможностите е да се затвори база от дронове в Агадес, Северен Нигер, която дава на САЩ основна платформа за наблюдение в Сахел, но поддържането на обекта струва около 100 милиона долара.

Мили каза, че все още не са взети решения и настоя, че Вашингтон не се изтегля напълно от Африка. "Икономията на силите не означава нула [присъствие]", каза той.

Русия договори минни проекти в Африка

По време на провеждащия се в Сочи форум „Русия –Африка” държавната корпорация „Ростех” подписа с Африканс...

Въпреки това Париж е обезпокоен, като източник на председателството казва, че САЩ са направили "незаменим" принос при операциите на Сахел - особено в наблюдението и зареждането на бойни машини във въздуха.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители