Сателитни снимки: Русия е разположила стратегически бомбардировачи край норвежката граница

11042
Сателитни снимки: Русия е разположила стратегически бомбардировачи край норвежката граница
Снимка: Getty Images

Русия е разположила 11 стратегически бомбардировачи на Колския полуостров - на около 32 км от границата с Норвегия, а също близо и до Финландия. Това показват сателитни снимки, публикувани от Faktisk - норвежки сайт за проверка на факти.

Кадрите са от руската военновъздушна база "Оленя" на полуострова и показват засилено присъствие на стратегически бомбардировачи с далечен обсег на действие, включително Ту-160 и Ту-95.

Кремъл отново заговори, че може да постигне целите си в Украйна чрез преговори

Русия заяви, че целите на нейната "специална военна операция" в Украйна са непроменени, но че те могат да бъдат постигнати чрез прегово...

Самолетите имат капацитет да атакуват цели в САЩ и цяла Европа с ядрени бомби. Обикновено те са разположени във военновъздушната база Енгелс, на 720 км югоизточно от Москва.

Снимките са заснети в 10:22 ч. норвежко време на 7 октомври. Те показват в детайли ужасяващия въздушен арсенал, който Владимир Путин е създал в северната военновъздушна база. Седем самолета от типа Ту-160 Blackjack и четири Ту-95 Bear-H се намират там, показва подробното изображение, което Faktisk са получили от американския сателитен оператор Planet. Два дни по-късно на друга снимка се вижда как един от бомбардировачите Ту-160 е на пистата – в готовност да излети.

На 30 септември The Jerusalem Post съобщи за необичайно разполагане на руски бомбардировачи на Колския полуостров и още тогава то привлече международното внимание. Представените от израелския вестник сателитни снимки показваха четири самолета Ту-160 и три Ту-95 през август и септември, намиращи се в близост до Норвегия и Финландия. Припомняме, че Норвегия е членка на НАТО, а Финландия вече е с одобрена кандидатура за влизане в Алианса заедно с Швеция.

Сега анализите на Faktisk показват, че присъствието на стратегическите бомбардировачи на полуострова има „дългосрочен характер“ и е увеличило обхвата си.

Ту-160 е разработен по време на Студената война и е наричан най-големият бомбардировач в света. Максималната му скорост е повече от два пъти по-голяма от скоростта на звука и може да измине 2200 км за един час.

Кой е Армагедон - новият командващ руските сили в Украйна

На 8 октомври генерал Сергей Суровикин беше назначен за командващ руските сили на фронта в Украйна. Описван като яростен поддръжник на ...

Разполагането на бомбардировачи на полуострова съвпада с предупреждението на руските военни власти за мащабни учения с бойни стрелби в Баренцово море от четвъртък до събота тази седмица.

„Есента традиционно се характеризира с по-висока активност в руските Въоръжени сили. В момента се намираме в особена ситуация и сме увеличили активността си с оглед на това да осигурим възможно най-добро разбиране на ситуацията. Заедно с нашите национални и международни партньори следим ситуацията непрекъснато“, казва говорителят на началника на отбраната Пер Еспен Странде.

По време на Студената война военновъздушната база "Оленя" е трябвало да служи като плацдарм за бомбардировачите Ту-95 срещу Съединените щати и е била от решаващо значение за Съветския съюз.

През 2005 г. Путин посещава авиобазата, след като участва в тренировъчен полет на Ту-160 от Москва до Колския полуостров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Какви западни оръжия има и ще има Украйна? (ВИДЕО)

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Огън и унищожение: Украйна се похвали с 2 успешни операции срещу Русия (ВИДЕО)

Стотици хиляди в Грузия пак излязоха срещу "руския закон" за чуждите агенти (ВИДЕО)

Г-7 се събира за стратегически разговори в Италия

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com