X
 
 

Себастиан Курц иска повече жени в новото правителство

660 0
photo of Себастиан Курц иска повече жени в новото правителство
Снимка: Getty Images/Guliver
Държавният глава на Австрия Александер Ван дер Белен връчи мандат на Себастиан Курц за съставяне на новото правителство, предава най-голямата обществена медия в страната - ORF, цитирана от "Фокус".

Осем дни след изборите за Национален съвет, Ван дер Беллен даде на председателя на Австрийската народна партия (АНП) Себастиан Курц мандат да състави правителство. Курц вече подчерта, че ще води преговори с всички партии, влизащи в състава на новия парламент във Виена. Най-обсъжданият вариант е коалиция със "Зелените", но и досегашният коалиционен партньор на АНП - "Партията на свободата на Австрия", се допуска като опция.

Ван дер Белен подчерта, че иска "червено-бяло-червено в правителството" (цветовете на националния флаг - бел.р.), независимо от партийните цветове в правителството. "Не ме интересува кой управлява и с кого. За мен е важно кой управлява кои", заяви Ван дер Белен. Както и миналата седмица, той подчерта, че на защитата на климата трябва да се даде най-голям приоритет през следващите години, не само в Австрия, но и в целия свят. Освен това независимостта на съдебната система също трябва да бъде взета предвид при приоритизирането на политиките.

Към това следва да се добавят и основните теми на ЕС, сигурността и австрийската икономика. "Смятам, че е добре делът на жените в бъдещото правителство да е паритетен", допълни Ван дер Белен.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално