Шамани призоваха духове да пазят руската армия в Украйна (ВИДЕО)

3957
Шамани призоваха духове да пазят руската армия в Украйна (ВИДЕО)
Снимка: принтскрийн / ГТРК Хакасия / YouTube

Шамани от Хакасия проведоха на 26 май обряд в подкрепа на руските въоръжени сили, участващи в "специалната операция" на територията на Украйна. Те молили духа на Мрака да не взема техните момчета, изпратени на война, и принесли в жертва глава на бик. Каналът "Россия-1", който е направил репортаж за това, показва как изглежда "подкрепата за руската армия".

Откъс от репортажа станал вирусен в Runet на 29 май – хората започнали да споделят видеото в социалните мрежи, оставяйки язвителни надписи и коментари към него. Много зрители смятат за комично, че регионалният канал сериозно говори за защитен ритуал в помощ на въоръжените сили на Руската федерация. Според здравомислещите хора през 2022 г. няма място за мистицизъм и свещени обреди.

В същото време Руската православна църква не подкрепи шаманския обряд в защита на участниците във войната в Украйна. По радиостанцията "Говори Москва" официалният представителят на Руската православна църква Вахтанг Кипшидзе заяви, че подобни ритуали нямат нищо общо с религиите, признати в Руската федерация.

„Вярваме, че руската идентичност все още се гради върху традиционни ценности, които са свързани с религиите, признати от Русия за традиционни: православието, исляма, будизма и юдаизма. Всички други религиозни експерименти ни се струват изключително слабо свързани с идентичността на многонационалния руски народ”, отбелязва духовното лице.

Руските шамани още през март започнали масови обреди в подкрепа на „специалната военна операция“, както и до днес наричат в Русия войната в Украйна. По време на ритуалите се призовават „духовете на земята, планините, реките и предците”. Това заявил на 11 март върховният шаман на Русия Кара-оол Допчун-оол. Той пожелал на руските военни да останат здрави и невредими. По думите му от няколко години броят на шаманите в Русия е нараснал, като миналата година те били около 4000.

Шаманът Кара-оол Допчун-оол е избран на международен шамански конгрес, проведен през юни 2018 година в Тува, когато се събрали потомствени шамани и техни ученици от цяла Русия и чужбина. Изборът бил наречен историческо събитие, тъй като крайната му цел била не само да се избере върховен представител на всички шамани, но и да се признае шаманизмът в Русия като религия.

Самата Тува е най-големият център на шаманизма. Местните жители идват при шаманите, за да си решават здравословните проблеми. Самите шамани също работели по необходимост. Често те се търсят за изпращане на починал или за получаване на благословия, например за влизане в университет.

През 2021 година в град Кизил в Тува се провел III всеруски конгрес на шаманите. „На конгреса стана ясно, че стремежите на народите на Русия са да приравнят шаманизма с другите религии“, казва върховният шаман Кара-оол Допчун-оол пред „Независимая газета“. По думите му делегатите на конгреса възнамерявали да пишат апел за признаване на традиционните вярвания до президента Владимир Путин, Съвета на федерацията и Държавната дума, както и до Министерството на правосъдието и Федералната агенция за националностите.

Програмата на конгреса включвала „обсъждане на въпроса за придаване на шаманизма в Русия същия статут като християнството, исляма и будизма. Освен това делегатите обсъдили перспективите за създаване на Централизирана междурегионална религиозна шаманска организация и свикване на учредително събрание за тази цел.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Паркинсон, рак, деменция: Болен ли е Путин?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа